БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

консулски дни

8-ми изнесени консулски дни на Крит

от

ВНИМАНИЕ! Ако живеете на остров Крит и съседните острови, за пореден път може да се възползвате от провеждането на изнесени консулски дни в гр. Ираклио от Посолството на Р България в Атина. Ако имате изтекли или изтичащи документи, може да заявите тяхното подновяване, да получите заявени такива от предишни консулски дни, както и да заверите документи и прочие други консулски услуги. Ето и по-подробна информация за начина на провеждане, мястото и записването ->

Консулска служба към Посолство на Р България в Атина ще обслужва граждани в гр. Ираклио на 15-ти, 16-ти и 17-ти ноември 2019 г., съответно петък и събота от 10:00 до 18:00 часа и неделя от 10:00 до 17:00 часа. Към момента в предварителните списъци на заявилите желание да бъдат обслужени са записани около 200 български граждани. С цел по-бързо и безпроблемно обслужване, “Сдружение на Българите на остров Крит” подпомага служителите от консулска служба, като в предходните няколко месеца е обяснено на вече заявилите какви документи е необходимо да носят, за да могат да бъдат обслужени.  Изнесените консулски дни, се извършват към момента два пъти годишно, приблизително на около шест месеца интервал. На записалите се предварително се дава пореден номер, а на всички извън списъка, обслужването става при възможност и след явилите се заявили. Провеждането на тези консулски дни ще бъде проведено в Български културно информационен център на “Сдружение на Българите на остров Крит” в гр. Ираклио, ул. “Кондилаки” № 22 (Κονδυλάκη 22). За ваше улеснение вижте снимките.

Вижте също на Google Maps тук: ЛИНК
И на Google Maps 3D: ЛИНК

Ако ползвате GPS, въведете следните координати:
35.332148, 25.126399

Ако за първи път откривате тази информация, ето по-важните неща които трябва да знаете ако се явявате за заявяване на издаване или преиздаване на български лични документи в консулска служба:
  1. Носете си снимка 1 бр. цветна, размер 3,5 на 4,5 см.а
  2. На място попълвате заявление.
  3. Таксита за издаване на документи внесете по банкова сметка посочена от съответното посолство/консулство в конкретния случай влезте в Ентики трапеза (NATIONAL BANK OF GREECE) и посочете тази сметка: IBAN:GR79 0110 6140 0000 6140 0517 720, като посочите от името на кое лице ги внасят (всеки може да извърши превода, важно е да се вижда “ИМЕ и ФАМИЛИЯ” на лицето което ще вади документи!) Носете платената банкова квитанция при явяване в консулския ден.
  4. Носете стара лична карта/паспорт. А ако сте ги изгубили, носете акт за раждане, ако не разполагате с никакви документи за самоличност, то може да се явите с две лица “свидетели”, български граждани, имащи валидни документи за самоличност, които да потвърдят и подпишат декларация, че Ви познават и че това са заявените от вас данни (трябва да знаете поне ЕГН-то си!).
  5. За деца до 18 години, освен издадени вече стари документи, ако има такива е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се представи и АКТ ЗА РАЖДАНЕ!
  6. За изваждане на паспорт на деца до 18 години е необходимо присъствието и на двамата родители, освен ако няма изрично и валидно пълномощно в което е предвидено друго!
  7. За изваждане на лична карта на деца от 14 до 18 години е необходим поне 1 родител или друго упълномощено лице! Ако се подава заявление за първа лична карта Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да представите “Удостоверение за постоянен адрес” в България на името на лицето. Той се издава от общината в която е записано, обикновено това е тази в която родителите са записани по лични карти, ако са в различни тази на майката, освен ако детето не е изрично записано на различен адрес! БЕЗ ТОВА удостоверение не може да заявите първа лична карта!
  8. Преди явяване потърсете допълнителна информация на дадените по-долу телефони за връзка, за да сте сигурни, че разполагате с всичко необходимо! Ако имате липсващи документи, може за ги представите не по-късно от три дневен срок!

ВНИМАНИЕ! За всички гореспоменати документи (лична карта, паспорт, акт за раждане, удостоверения, пълномощни и прочие), които ще представите при явяването си в консулския ден, трябва да донесете и по едно ксерокопие!

Заявените документи стават обикновено готови за около два до три месеца. Но вие имате три опции за получаването им:
1. Може когато станат готови и са получени в “Консулска служба” в Атина, да минете и си ги получите от там лично или чрез упълномощено от вас лице.
2. При всяко посещение на служителите на българското посолство за провеждане на нови консулски дни, те доставят на място документи заявени от предишните консулски дни! Тоест след около половин година, може безплатно да си получите готовите документи на Крит. На следващите 9-ти консулски дни през пролетта вие лично или от упълномощено от вас лице.
3. По изключение, ако нямате валидни документи или при изрично заявено от ваша страна желание може да получите готовите си документи в населеното място в което живеете ВЕДНАГА ЩОМ ТЕ СТАНАТ готови. За целта те ще бъдат доставени чрез DHL EXPRESS от МВнР София до Посолството на Р България в Атина, а от там, чрез упълномощено от Вас лице, представител, ще ви бъдат донесени на ръка лично! Преди получаване на новите документи, старите трябва да бъдат върнати! До момента заявилите тази услуга са получавали документите си за около 35-45 дни. Целта е, хората желаещи да пътуват за Новогодишните празници, да получат своите документи преди тях.

За допълнителна информация може да се обърнете към Посолство на Р България в Атина на посочените телефони на сайта им:
https://www.mfa.bg/embassies/greece

Тази публикация е написана по молба на “Сдружение на Българите на остров Крит”. ( http://www.bac.gr/ ) Целта и е да информира до колкото е възможно българските граждани, желаещи да ползват изнесени консулски услуги на острова. За повече информация и записване, позвънете на телефоните посочени на снимката.

www.BulgariaPress.com

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от БЪЛГАРИЯ