БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

ПОДВЕЖДАЩИ НОВИНИ ВСЯВАТ ПАНИКА СРЕД ПЪТУВАЩИТЕ СЪС САМОЛЕТ

от

Няколко гръцки медии в свои статии съобщиха, че  е необходимо да се снабдите с паспорти за полети от и към страни извън Шенгенското пространство. Всъщност обявената информация касае прилагането на Регламент 2017/458 на Европейския парламент и на Съвета на Европа. Той касае засилването на проверките в съответните бази данни по външните граници на Евросъюза.

КАКВА Е ИСТИНАТА!?

Всички български и европейски граждани ИМАТ право да пътуват в страни от Европейския съюз САМО С ЛИЧНА КАРТА! В случая, носенето на наличен паспорт с вас би УЛЕСНИЛО по-бързото ви обслужване и преминаване на проверки и контрол.

Въпросният регламент  влезе в сила точно преди една година, но някои медии се възползват да трупат трафик, като една година по-късно пишат “новината” отново със шокиращи заглавия! Новата мярка бе въведена в отговор на по-високата степен на заплаха от терористични атаки, обявена след атентата в Париж през 2015 г.  Според регламента от 7 април 2017 г. лицата, пресичащи външните граници на ЕС, ще бъдат проверявани в шенгенските системи за сигурност. Новите мерки са в допълнение към действащите проверки на всички граждани на трети страни, влизащи в шенгенската зона.

Летище „Ел.Вензелос“  в Атина въведе по-строг контрол, свързан с тази Регламент. За да се улеснят гражданите бяха изградени „бързи линии“ за преминаване на граждани на Европейския съюз и трети страни, притежаващи записани БИОМЕТРИЧНИ ДАННИ в документите си за самоличност. В случая за българските граждани, биометрични данни са записани само в паспортите ни. На практика преминаването през проверка на гише от  служител не се променя. Просто самите проверки при съмнение за самоличността стават по-бавни, заради кръстосани справки с базите данни на съответната държава издала документа. Затова се приканват гражданите да се явяват достатъчно по-рано преди полетите!

Не в този смисъл са написани статиите в гръцките медии, които всяват паника сред сънародниците ни, че едва ли не няма да могат да летят, ако нямат паспорти! Гърция, Италия и Литва бяха последните останали страни, които бяха получили разрешение за отстрочка за въвеждане на Регламента, но реално проверките и до днес бяха на същото ниво. Ако сте пътували през последната една година, не очаквайте нищо ново относно проверките!

ИНФОРМАЦИЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО

България Прес отправи запитване до Консулска служба на Българското посолство в Атина. Попитахме има ли инструкции или промени относно пътуванията на български граждани от и за Гърция по въздух, както и към другите страни от Европейския съюз! Получихме уверения, че „Всички български граждани продължават да могат да пътуват както и до днес с личните си карти в Евросъюза!“

ПРЕПОРЪКИ

Всички пътуващи за ЕС и страните извън него се проверяват щателно не само на гръцките летища, но и на станалите в Европа, нещо, което и до днес съществува. Под по-строги мерки, се визират проверките, за лицата, които служителите имат съмнение, а не всички преминаващи наред през гише!

На митническия контрол на основния терминал на летището в Атина работеха над 10 гишета за граждани идващи извън ЕС, две за Европейски граждани – “бърза линия за преминаване”. С пуснатите няколко нови автоматични линии за бърза проверка, на лица разполагащи с документи с биометрични данни преминаването реално става по-бързо.

Препоръчваме Ви, когато си подновявате документите за самоличност, винаги да изваждате и паспорт и лична карта! Така ще имате резервен документ за самоличност първо, второ ще сте улеснени при митнически проверки и трето, по всяко време може да пътувате извън Европейския съюз!

Пълният текст на Регламент 2017/458 на ЕС и Съвета може да прочетете на български език тук ->
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017R0458&from=BG

 

www.BulgariaPress.com

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от БЪЛГАРИЯ