БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

800 ЛВ

ДА СЛУЖИШ В НАЙ-ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА АРМЕЙСКА ЧАСТ ЗА 800 ЛЕВА!?

от

Възможно ли е да си един от символите на българската държавност и да си част от най-представителната армейска част само за 800 лв възнаграждение? Изграждането на професионална армия и поддръжката й отнема огромни по размер средства на България. Двата гласувани най-големи бюджети за 2018-та година са този на полицията и армията! Въпреки, че по данните в отчетите  75 % от сумата заделена за отбрана отива за възнаграждения, явно тя не е достатъчна или е разпределена неправомерно, защото има огромен недостиг на кадри! 5500 военно служещи търси МО да назначи, а най-елитната ни част  – гвардейците само в рамките на една година увеличиха вакантната бройка двойно! Защо и къде отиват парите на данъкоплатците…

В началото на 2017 г. БНТ съобщи, че Министерство на отбрана е обявило конкурс за назначаването на 32 военнослужещи за нуждите на Националната гвардейска част. От тях 30 ще започнат от най-ниския ранг – гвардейци и двама за шофьори.

До края на 2017 г. тази бройка според последната информация в БНТ, дадена от МО вече е достигнали 50 свободни места! 45 за гвардейци и 5 да други длъжности! Тоест вместо да се намерят нужните 30 души, вакантните места са се увеличили с цели 50%!?

И така на въпроса!

Защо няма желаещи да постъпват в българската армия, в това число и в елитната Национална гвардейска част?

Дали изискванията са прекалено високи?

За да станете редови гвардеец е нужно:

  • да сте не повече от 28 годишен,
  • да имате завършено средно образование поне,
  • ръстът ви да е между 175 и 185 см,
  • да нямате друго гражданство,
  • да не сте осъждан за умишлени престъпления,
  • да преминете медицински тест,
  • също психотест и тест за интелигентност,
  • както и да покривате определени физически възможности,
  • да нямате белези и татуировки по видимите части на тялото

гвардейци

Ако Вие сте такъв, решите да кандидатствате и ви приемат какво следва!? Продължавате с провеждане на ежедневни тренировки без значение какво е времето! Мероприятия с участието на гвардейци има постоянно. Натоварването е голямо, дава се и денонощен караул. Да стоите 2 часа неподвижен на почетен караул не е само чест и но и изпитание, психологически и физически се изисква голяма издръжливост. Но колкото и голяма да е тръпката и усещането от носенето на тази престижна униформа, не променяна вече 130 години един друг въпрос идва за поставяне, а именно:

Колко получават за труда и службата тези елитни военнослужещи?

Едни 800 лева…

400 Евро възнаграждение за гвардеец не само е подигравка, но и невъзможност да се изхранва семейство в София в днешни дни! Къде тогава отиват тези 75% от бюджета на МО за заплати и осигуровки, след като има недостиг на военнослужещи , а наличните са минимално подсигурени финансово!? Този огромен бюджет от над един милиард  отида основно за възнаграждение на Висшия ръководен състав с много звезди на раменете! А такива имаме в изобилие… За жалост тези са последните, които ще влязат в боя с тези бирени кореми !

Остава ни надеждата за промяна, не само на условията но и на възнаграждението!  За да остана в България Национална гвардейска част е нужно незабавно да се намери решение на въпроса!

Следващият конкурс за гвардейци е насрочен за 27 и 28.03.2018 г. и ще се проведе в Националната гвардейска част на адрес: гр. София, бул. Асен Йорданов № 2. Телефони за връзка: 02/92-28-906 и 02/92-28-938!

И въпреки призивът на сайта на елитната част гласи:
„Попълнете нашите редици! Нека заедно да служим на България!
С чест и достойнство да носим гвардейската униформа и любовта към Родината в сърцата си!“

Ние вярваме, че Министерство на отбраната ще преосмисли нивото на възнаграждение на тези млади елитни военнослужещи и ще може да ги привлече поне с едно достойно възнаграждение, защото само чест и достойнство къща не храни!

 

Т. Божинов
www.BulgariaPress.com

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от Аз, репортерът