БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

БАНСКО ВТОРИ ЛИФТ

БАНСКО, ЯБЪЛКАТА НА РАЗДОРА! СЕЧЕ ЛИ СЕ, СТРОИ ЛИ СЕ?..

от

На заседание на Министерски съвет на 28 декември 2017 се приеха две решения свързани със ски курорта БАНСКО, които изкараха отново български граждани обявяващи се за еколози на улицата на протести. Кои са тези решения на МС и какво пише в тях…

Първото решение

е за приемане на промяна на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, което може да изтеглите в следните формати от тук –> 17RH821.DOC и 17RH821.PDF или да натиснете върху снимката за да прочетете в нов прозорец решението.

17RH821

Второто решение

е за предприемане на спешни действия по реда на екологичното законодателство при наличие на инвестиционно намерение за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в Ски зона – Банско. Може да го изтеглите в следните формати от тук –> 17RH823.DOC и 17RH823.PDF

17RH823-mini

Тук е мястото на което специалистите е редно да разяснят на гражданите какво точно са тези промени и до какво водят. Важно е да се даде отговор пред българските граждани на следните въпроси:

  • Ще се изсичат ли вековни гори и ако „да“ колко?
  • Ще се застроява ли в защитени зони и ако „да“ какво?

От стенограмата

на въпросното заседание на Министерски съвет се съобщават единствено  следните цифри относно промяната на плана за управление на Национален парк „Пирин“:

Нено Димов – „Бяха получени 4801 становища, от които 3304 подкрепят промяната, 1497 не подкрепят промяната.“

Пълния текст на стенограмата от заседанието може да прочетете тук –> Stenograma54.DOC и Stenograma54.PDF

Интересно е да се отбележи, че се засяга и въпросът „защо не работи държавния лифт „Заека“ на Витоша“! Но дали ще се реши проблемът с него не е ясно.

Самият министър Димов заявява по bTV, че „е допустимото строителство в рамките на парка е близо 48%, като в 45 на сто от разрешените зони е допустимо само изграждане на водохващане за питейни нужди, а в едва 2% процента от територията в района над Банско е позволено строителство на ски съоръжения, подобно строителство е допустимо и на територията на 0,6% от парка над Добринище.“

Тоест според него едва 2-3% от зоната на парка касае промяната.

Във въпросната зона дадена на концесия може да видите какви лифтове и влекове вече са изградени на изготвената от нас карта.

Bansko-Ski-pisti

Въпросният проект за втори лифт е отбелязан със синя линия №14 и свързва подножието на планината при Банско (точка A) с Шилигарника (точка C). Прекрасно се вижда на картата, че обособилият се втори център от писти с общо начало и край на Шилигарника няма лифт до него. Реално с този втори лифт времето на обслужване ще намалее и ще улесни изцяло използването на изградените вече съоръжения. В момента целият поток от туристи минава основно през кабинковия лифт отбелязан с червената линия №1.

В статия на в. Труд концесионерът „Юлен“ пък показа примерен идеен проект на евентуален втори 10 местен кабинков лифт. Подробна карта на лифтове, влекачи, съоръжения, камери и прочие инфраструктура може да видите и на сайта на концесионера на Банско Ски. Натиснете върху снимката за да я отворите в 3D

Според Юлен, горските площи през които ще премине евентуалното трасе на бъдещия втори лифт показан на идейния проект ще засегнат едва 0,017% от територията на Национален парк „Пирин“. От Дирекцията уточняват, че за всяко засечено дръвче, ще бъдат засадени по 5 нови.

Исканията на протестиращите

са описани в няколко и различни декларации, но най-отявлена е групата на обединилите се няколко десни партии, стоящи в основата на еколозите. На сайта им представляващ някакво обединение на еколози forthenature.org може да прочетете исканията им на следния линк – http://forthenature.org/news/3872

Видимо няколкото партии превърнаха от екомитинг последвалите шествия по улиците на София в политически организирани протести против правителството. До колко то е или не е право, то естествено българските граждани ще си съставят мнение ако обаче им се представят всички гледни точки. Ето и една съвместна декларация на тези 5 партии поместена на сайтовете им – http://dsb.bg/bg/blogs/article/4457

Други няколко парти от най-неизвестните пък се залепиха към протестиращите „еколози“ с надеждата някоя телевизия да забележи „лидерите“ им, но се самозадоволиха със селфи видео в социалните мрежи само…

Интересно е защо „еколозите“ ни набутват разни карти на които е показано, че 48% от Националния парк „Пирин“ ще бъде застроен. Никъде не разясняват къде четат тези цифри в горните две решения на Министерски съвет.

48

А ето и реално територията използваща се за ски в Банско.

Концесия

Ето и едно видео в което реално може да добиете представа за каква част от Банско се коментира, къде се намират пистите и лифтовете и каква по обем площ са те спрямо планината Пирин и Националния парк. Забележете, че въпросният кабинков лифт на фона на планината е едва забележима линия.

Оставаме темата отворена. Вярваме, че „еколозите“ ще са бдителни за нови нарушения и ще могат да покажат основанията си с документи. Държавата от своя страна е длъжна да направи нещата прозрачни, публични и всичко да бъде обявено  и обсъждано предварително, защото не става въпрос само за БАНСКИ ПРОБЛЕМ, а за една наша обща планина, паркове и природа, която делим и ползваме всички.

Очакваме протести да има не само около икономически интереси, а и за всички истински екологични проблеми. В случая се вижда едно избирателно протестиране само около този проблем с Банско.

Какво е вашето мнение по темата!?

⇒ Одобрявате ли построяването на

Втори кабинков лифт на Банско?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

 

 

Петър Анастасов
www.BulgariaPress.com

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от !ИЗБРАНО