БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

КОЙ ЩЕ ВЗЕМЕ КИНОНИКО МЕРИСМА ?

КАК ДА ПОДАМ ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА “КИНОНИКО МЕРИСМА”?

от

Какво е „КИНОНИКО МЕРИСМА“ (Κοινωνικό Μέρισμα) ?

КИНОНИКО МЕРИСМА е добавка/помощ еднократна, която ще се раздаде с решение на гръцкото правителство на граждани с ниски доходи и имущество по определени критерии. Публикуваното решение на правителството може да прочетете тук в гръцкият държавен вестник от 22 ноември 2017 г. (ЛИНК) . Над 3 400 000 души ще получат сумата от 1.4 милиарда евро чрез тази помощ.

Кой има право да получи тази добавка ?

Условията и реда за раздаване на които е необходимо да отговарят гражданите за да получат  еднократна помощ за 2017-та година бяха публикувани на 24 ноември 2017 г. (ЛИНК) . В него е записано следното: Право на получаване имат всички живеещи водещи се да живеят в едно жилище заедно с лицата, които приютяват допълнително и отговарящи на условията по-долу. Тук влизат и всички деца и учащи се до 25 годишно възраст. Тоест това е семейна добавка, като е възможно и сам живеещ човек да я получи или за семейство с няколко деца и близки живеещи под един покрив. Реално право ще имат всички получили доходи декларирани за 2016-та година по-ниски от 9000 евро на човек. За всяко дете или лице водещо се допълнително се прибавят към минималният праг още 1500 евро. Така или иначе, тази добавка е на база декларираните от вас доходи и имоти за 2016-та година и в момента нищо не се попълва, събира и доказва, с изключение на новородено дете и лице, настанено у вас през 2017-та. Семейното имуществото не трябва да надвишава 120000 евро, като сумата се завишава за всяко следващи лице с 15000 евро, но не повече от 180000 евро. Най-малката сума, която ще се изплати е 250 евро, а най-голямата е 1350 евро за семейство.

Ето примерни суми за тази помощ според броя на членовете и дохода на семейството. Това са най-честите случаи:
нови доходи

Как се изчислява размера на добавката?

Коефициентът по които ще се изплаща сумата е 1-ца за подаващия декларацията плюс по 0,5 за всеки следващ възрастен и по 0,25 за всяко дете. Пример: семейство с 3 деца и една възрастна баба при тях ще има коефициент:  1+(2×0,5)+(3×0,25) = 2.75, но не по-голям от 3-ка.

Къде се и как се заявява?

Подаването на заявление реално е по-скоро потвърждаване на вече готово изготвено такова с току що изработена електрона система/платформа в сайта на данъчна служба – „ТАКСИС НЕТ“. За да влезете в системата са ви необходими потребителско име и парола. Те се получават от данъчна служба, обикновено ако не ги знаете попитайте вашият счетоводител или го помолете да ви пусне той декларацията. Подаването става само онлайн по електронен път в тази платформа! Ако сте готови да започнем това е линкът: https://www.koinonikomerisma.gr/Account/Login . Ще ви се отвори следния прозорец. Натиснете на бутона Συνέχεια στο TaxisNet“

вход

Ще ви се отвори нов прозорец за регистрация в системата. Попълнете вашето име и парола в показаните полета и натиснете  бутона Είσοδος“.

име и парола

Нов прозорец,отново е необходимо да потвърдите съгласие като натиснете върху бутона Εξουσιοδότηση“, че сте съгласни тази платформа да прочете данните ви и попълни автоматично от тези, които сте попълнили в данъчна служба.

Едва сега ви се зарежда новата платформа за подаване на електронно потвърждение за еднократна помощ „Κοινωνικό Μέρισμα“. Автоматично ви е попълнен данъчният номер „ΑΦΜ“ с които се водите в данъчна служба. Необходимо е ръчно да впишете личният си осигурителен номер (АМКА) в долно поле и след това да натиснете бутона Είσοδος“.

вписване на АМКА

Излиза ви съобщение с разяснение и законовото основание за получаването на тази помощ, като се съгласявате с написаното в червения надпис, че за грешно попълнени и неверни данни ще носите наказателна отговорност. Отдолу данъчният ви номер отново е попълнен автоматично и за потвърждение ви искат отново да попълните социалният си осигурителен номер (АМКА) и да натиснете бутона „Съгласен съм“ – Συναινώ“.

потвъърждение АМКА

Следват полета попълнени автоматично с данъчният и осигурителният ви номера и имената ви  на гръцки и на латиница (на подаващия декларацията)!

данни

Продължава с датата на раждане, пола, националността ви и дата на регистрацията ви за безработен с право на помощ в ΟΑΕΔ, ако сте такъв разбира се! В следващите полета е реално единственото място където е необходимо внимателно вие сам да си попълните още данни! Попълнете в първото поле – телефонен номер, във второто имейл за връзка, третото е автоматично попълнено и в последното въведете IBAN на банковата си сметката, в която да ви се преведе помощта! Внимание, сметката трябва да е на ваше име или вие да сте записан като първо лице, ако сте повече от едно и разполагате с нея.

въвеждане на данни

Следва още информация за регистрирания от вас доход, лихви от депозити и стойност на жилищни активи. Всичко това е попълнено автоматично.

още данни

Следва коефициентът, който определя нивото ви за помощ. В червено ви е обяснено, че може някой да пусне декларация и отделно, въпреки, че е бил декларирал, че живее при друг. Това обаче ще се тълкува като пускане на лъжлива информация за данъчна служба, за това, ако няма промяна в броя и начина ви на деклариране спрямо 2016-та година, не пускайте заявление за тази помощ освен лицето, което се води глава на семейството, тоест искащият помощта. Ако са настъпили промени през годината може да ги пре-декларирате. Ако има родени деца след 31/12/2016 г. имате опция да ги добавите.

Тук най-важното е да знаете, че за да продължите декларацията-заявление за КИНОНИКО МЕРИСМА, преди това всички лица, декларирали, че живеят на семейни начала при вас или че са ваши гости през годината е нужно да са вече потвърдили това в техният акаунт. След няколко реда ще е описано как става това. Ако тези лица не са потвърдили в техния акаунт, то във вашата декларация срещу лицето ще стои – червен маркер с текст „Очаква се потвърждение“ и няма да може да пуснете декларацията. Ето вижте на примера лицето Вана Тодорова, все още не е потвърдило, че е ваш гост в нейния акаунт.

Последния червен  текст гласи, че след  няколко дни ще се появи бутон за добавянето на нов член на семейството, роден тази година или записан ви на гости тази година. Тоест, ще може да влезете и да коригирате декларацията си след това.

анализ данни

И най-долу на страницата е отбелязано какво ви остава за да завършите. В даденият пример е посочено, че лицето с данъчен номер 999999999 се очаква да потвърди в акаунта си, че се води все още при вас на гости. Следват  3 бутона:

„Проверка и Запис“ (зелен в ляво), „Подаване и подпис“ (тъмно син в средата) и „Анулиране на декларацията“ (червен в дясно). Ако нямате нужда от корекции и всички лица ваши гости „филоксенумени“ са вече подали потвърждение може да натиснете „подаване и подпис“. Ако обаче имате червени маркери един или няколко в таблицата с членовете на семейството си, натиснете „проверка и запис“.

подаване и проверка

След това излезте от акаунта си и помолете лицата, от които е нужно потвърждение да го направят. По гореспоменатия начин влизат и те в собствения им акаунт, там имат само една опция! Да потвърдят или да откажат обявеното. След като потвърдят излизат от техният акаунт и влизате отново във вашия. Там вече ви очаква попълнено готово заявление. Натискате бутона Επεξεργασία“.

редакция

Сега вече може да приключите декларацията с натискане на бутона „подаване и подпис“.

подаване

Одобрени ли сте?

Веднага ви излиза резултатът дали е приета и какъв е размера на помощта, която ще ви бъде преведена на посочения IBAN. Вижте примера.

одобрение

С това всичко е ОК и заявлението ви за КИНОНИКО МЕРИСМА е прието. Бутоните от долу не ви вълнуват вече в този им вид. Излизате от акаунта си и очаквате да получите обявените помощи на 23-ти декември 2017 г.

ВНИМАНИЕ! Ако искате да направите промяна или дописване на нов член на семейството, след няколко дни влезте в системата по гореописания начин. Там ще ви е очаква вече одобрената декларация, натиснете бутона „Προβολή“ за да я отворите. Още няма  опция за това и към момента не можем да поставим снимка, но се предполага, че проста ще се впишат данните на още едно ново лице!
редактиране

Още информация потърсете на специалната страница за тази платформа – https://www.koinonikomerisma.gr/ на гръцки език е!

КРАЕН СРОК ЗА ПОДАВАНЕ НА ДЕКЛАЦИЯТА – 12 декември 2017 !

Петър Анастасов
www.BulgariaPress.com

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от !ИЗБРАНО