ДА ЖИВЕЕШ В КЪЩАТА НА БИГ БРАДЪР !?

от

Шокиращи обвинения на Крит от българско момиче към 15 години по-възрастния от нея грък, баща на детето й за проявена агресия, заплахи и ограничаване на правата й! Има ли прегради за любовта?

Според показанията които даде днес младата българка пред следовател, гъркът баща на дете й я държал против волята й да го напусне в къща натъпкана със скрити камери и микрофони. Според заявеното днес от момичето, той изтрил акаунта й в социалната мрежа и ограничавал контактите й. В последните месеци прекарани в изолирана къща извън селото нещата се влошили, а поводът за последния скандал довел до извикване на полиция от нея бил след като била ударена, затова, че говорела на български на детето си.

Пред полицейските служители и българката заяви, че е жертва на домашно насилие, живеела в страх защото съвсем скоро гъркът я заплашил, че ако си тръгне ще има последствия и според показанията стрелял с пистолет 3 пъти в стаята, докато майката държала детето в ръце. Не смеела да се обади по-рано от притеснение, но след като разговаряла с майка си една приятелка, те я посъветвали да съобщи незабавно!

Недочакатана полицейска закрила…

По думите й полицията не идва на подадения от нея сигнал в рамките на законовия срок, след като е уведомила, че е обект на насилие и се притеснява за живота си…. Според нея, полицай е разговарял със гърка и той го е казала да не идват, че нещата били се “оправили”! Момичето с бебе в ръце облечено и чакащо полицията близо два дни, се затворило в стаята си. При първа възможност и достъп до телефон този път набрала не на 100, а на 112 и отново съобщила същото.

Едва тогава били посетени от службите… Според нея нещата продължили неестествено, защото вместо я отведат, след разговор с тях, бащата на детето й ги убедил, че тя не била добре и най-вероятно имала психологически проблеми след раждането. Наел такси, при наличие на не една собствена кола (в профила в социалната мрежа гъркът парадира с Porsche кабриолет и лъскав джип) и я откарал странно защо не в най-близкия участък в големия град, а в служба в малко населено място.

Според българката тя дала показания, които обаче не е ясно дали е подписала, “посъветвали” я били и двамата с гърка да се прегледат от психиатър за да потвърди съмненията отправени от бащата на детето, които той твърдял, че жената имала проблеми… Със същото такси и без документ, момичето се явява в градската болница за преглед, като през целия ден е “придружена” от цялата рода на гърка. Там нещата според нея преминават законовите граници и процедури. Момичето се притеснява, че според нея роднините му успяват да убедят лекар и познати, че тя не е добре и след преглед от две минути млада лекарка “обобщава”, че трябва да остане.

Укротяванета на “опърничевата”…

След пристигане на лице от местната българска организация на острова нещата придобиват драматичен характер, баща извиква полиция без повод, негов роднина държи майката с бебето в стаята за преглед затворена като здраво е хванал дръжката на вратата от страната на коридора. Явно притеснението, че може майката да вземе детето и да го напусне усложняват още повече обстановката. Дошлите 4 полицаи проверяват и заснемат документите на всички присъстващи. Всичко това става и пред очите на лице от охрана на болницата, младата психоложка, санитар, и няколко лица в коридора.

Българката пожелава да й върнат личната карта, но това не се случва, желае да получи документи или основание защо става всичко това или да я оставят да си тръгне с детето. Роднините и органите на реда се чудят как да излязат от неловката ситуация, разговарят по телефона по техни думи с прокурор и съдия и декларират на майката, че им е “казано” да бъде прегледана от втори лекар, защото така било по закон. Българката отговаря, държейки бебе си срещу 10 гръцки лица наобиколили я, че се чувства добре, не желае да прави втори преглед и иска да си тръгне, защото детето има нужда от грижи. Драмата продължава няколко часа.

Междувременно гръцкото семейство дори извиква адвоката си. Явно според майката плана им да я изкарат лоша майки и луда работи. Без да се съгласи е вкарана в психиатричното отделение за преглед, след час престои и по нечие решение е оставено в най-тежкото отделение с режим при най-психично болните, странно защо.

Нарушенията на реда и закона продължават, личната й карта и до днес не й е предадена, след като пред вратата на отделението е върната с чантата на бащата на детето, заедно с всичкия й багаж и седемнадесет месечното бебе Е ОТДЕЛЕНО ОТ МАЙКАТА! Тя пожелава да й бъде направен и преглед, за ударите които е понесла, преглед които е извършен цели 4 дни по-късно. Никой от родните не показва документи дали бащата е признал бебето. Според младата майка този цирк цели да я изкарат луда, докато те нагласят версията и оправят документи. На няколко пъти я карали да подписва неща което технически не е знаела какво означават. Не й е представена нито защита, нито преводач. А казаното от нея цели 4 дни остава на думи.

Помощ от семейството…

Бабата от България е уведомена и пристига незабавно. След час и половина престой пред отделението заедно с представител на местното сдружение и оплакване до директора на болницата и полицията са допуснати да разговарят с момичето, което втори ден е било в отделението със специален режим без повод по нейните думи. След проведените консултации и изслушване от страна на баба и представена допълнителна информация, версията на нашенката е потвърдена и от майка й, която заяви, че сама я е посъветвала преди дни да потърси помощ.

Едва след този разговор българката е освободена от специалния режим и е поставена “поради липса на свободни легла” на креват в коридора на психиатричното отделение на метър от рецепцията – буквално вместо да си почива, е оставена да бъде притеснявана максимално на шум, светлина и околните. Там се намира и до момента. Телефонът не й е върнат, както и документа за самоличност. Притеснително е, че в отделението лекуващият лекар не беше видял личната й карта, за да потвърди самоличността й, което показва, че цялото й задържане против волята й в психиатричната клиника е запланувано може би с цел да бъде отделена и изкарана луда и лоша майка в очакване, там тя допълнително да си влоши състоянието от притеснение и стрес!

Българката показва кураж, самообладание и не само не се подава на провокацията, но и цели 4 дни не дава повод за съмнения. Едва на 4-тия ден след задържането, 6-ти от подаване на сигнала пристига официално лице от полицията за показания, които са взети след декларация от страна на лекуващия лекар, че момичето е напълно адекватно, няма проблем и разбира всичко, не е подложена на медикаменти и може да носи отговорност за декларираното от нея.

Закъснелите разпити…

Едва днес 6 дни по-късно показанията са дадени… Но дали следите са прикрити, дали са съставени и други документи с връзки и познати, дали са скрити улики, дали в къщата на БИГ БРАДЪР камерите са все още там и къде са записите… Ето само няколко фрапиращи думи от декларацията на момичето получени от нея със съгласието й да се публикуват:

“Той ми каза: Стига си говорила на това дете на български..а когато се противопоставих получих удар”

и

“Няма да ти позволя да вземеш това дете, чуваш ли? Тук е Крит, не е България…”

Още по-притеснителен е фактът, че бащата на детето носи личното си оръжие в болницата, което публично пред всички изважда и размахва, за да покаже че е законно и има разрешително, в присъствието на майката с бебето в ръце всявайки страх допълнително, имайки предвид, че тя декларира, че била заплашвана и с пистолет преди… Съмнения за нарушения има и всички те ще бъдат докладвани за проверка. Най-важното е да се намери истината, при всички положения, тя ще бъде търсена в съда! Очакват се разпити, балистична експертиза в дома на гърка, както и крайното мнение на лекаря поел майката в болницата.

Българската общност на острова е силно притеснена за съдбата на младото момиче, намерен й е адвокат с български език, майка й е до нея готова да остане и помага да се справи и получи детето си. Неизвестните остават, до днес има само твърдения, не е ясно какви документи е подписвала българката и дали детето е призната от баща с когото нямат брак, въпреки че от доста време тя е взела нужните документи от България за сключването му, партньорът й се бавел и увъртал оправдавайки се на разни причини, докато изтекъл шест месечния срок на българското удостоверение.

Момичето не крие, че преди раждането са водили нормален живот и съжалява, че се е стигнало до тук. Има и съмнения, че може би гъркът продължава по някакъв начин още предишната си връзка с дъщерята на бившия премиер на Република Гърция, Папандрео, защото в дома все още имало нейни снимки, тя дори наскоро му звъняла отново. Още по-странно е, че в къщата той съхранявал касетите от развода на премиерската дъщеря и това дало повод на още интриги.

Твърденията до момента: Страх, камери и тормоз!

Остава да се надяваме, че органите на реда, прокуратурата и съда ще си свършат работата и ще бъдат безпристрастни. Желанието на момичето да сподели публично съдбата си е породено от факта, че е останала там сама, няма една приятелка, която да може да повика за свидетел и се притеснява от бъдеща саморазправа от страна на семейството към нея, заплахите от което продължиха и в болницата. Със сигурност подробности ще има още много!

Фактите към момента се изясняват, факт е, че докато другите жени след раждането запазват завишени килограми, от стрес и притеснение момичето е загубило близо 15 килограма за тази година и половина! Дали някой лекар поиска снимка за да се увери в това и бяха достатъчни само думите на бащата за да бъде вкарана в болница? Явно не, защото ако имаше безпристрастност, то редно бе и той да е там за да се установи годността му психологически.

От местното сдружение на българите на острова уверяват, че няма да оставят нещата потулени, ще уведомят българските институции и посолството ни в Атина, призовавайки за помощ и ще помогнат да изясняване на случая. Искрено се надяват, да се докаже невинността на майката и тя да получи обратно отнетото и дете, за да може да се стабилизира и се опита да се върне към живота в нормалния свят, без камери и огради, а с хора, приятели и любов. Мечтае да даде нормален живот на детето си, далеч от тук и час по-бързо да забрави страха от преживяното.

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ…

 

Н. Станоева
www.BulgaraiPress.com

2 Comments

  1. Необходимо е авторът на статията да обърне повече внимание на езиковата си култура!

  2. Нели, за прости хора с прости думи…
    В книжарницата продават книжки на титани в литературата, четете тях, ако търсите ниво!

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*