БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

НОИ 2017 – ПЕНСИОНИРАНЕ И ПЕНСИИ

от

Всяка година Националеният Осигурителен Институт (НОИ) публикува на сайта си в раздел “Полезна информация” брошура – “Актуално за пенсионирането”, в която за улеснение на гражданите се дават отговори на най-често задаваните въпроси свързани с ПЕНСИОНИРАНЕ И ПЕНСИИ, начините за пенсиониране, актуализиране на пенсии и прочие.

За съжаление много нашите сънародници по една или друга причина не могат да отворят въпросния PDF файл, други нямат инсталиран софтуер за четене на такива файлове, а трети дори не знаят за тази брошура. Затова я публикуваме на нашата страница конвертирана в снимки.

Ето и брошурата:

!ВНИМАНИЕ Ако преглеждате статията на компютъра си, може да увеличите размера на екрана натискайки посредователно двата клавиша “Crtl” и “+” или от Zoom опцията на вашият браузър.  За да отварите на цял екран, натиснете “F11”. На последния ред е PDF линк връзката към оригиналния файл на сайта на НОИ.

Какви са условията за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст? За кои лица и при какви условия е възможно пенсиониране по-рано? З Как се определя размерът на пенсията? Как се определя доходът, от който се изчислява пенсията? Как се превръща осигурителният стаж от първа и втора към трета категория труд? Какви са условията за придобиване право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване ? Как се определя доходът и индивидуалният коефициент за изчисляване на пенсията за инвалидност поради общо заболяване? Кога лицата имат право на наследствена пенсия? В какви срокове се отпускат пенсиите? Кога може да се преизчисли пенсията? В кои случаи може да се зачете осигурителен стаж със заплащане на осигурителни вноски от лицата?


Информационна брошура е издадена от НОИ и се намира в PDF формат на този адрес:
http://www.nssi.bg/images/bg/users/userinfo/actualno/Br_pensionirane_2017.pdf

www.BulgariaPress.com

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от !ИЗБРАНО