БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

poster2-anketa

ВЯРВАТЕ ЛИ НА РЕЗУЛТАТИ ОТ “ПРОУЧВАНИЯ”?

от

Кой и как използва вашите отговорите в различни анкети? Вярвате ли на анкетиращите и на резултати от анкети?

На 25 март 2017 Българско национално радио си запълни мястото за новини с една абсолютно празна новина, без имена, без линкове и адреси, без лица и прочие, но с гръмко заглавие: “Мрежата на доброволците-изборни активисти започва провеждането на мащабна анкета сред българските граждани”. Естествено, нещо нормално е на страницата на държавната медия да ни пускат “новини” без смисъл и съдържание, но тази ни стана интересна, точно защото не се казваше нищо за въпросните доброволци. От доста време ефира и страницата на БНР се запълва с подобна информация пусната от къде ли не и без да е проверена. Затова решихме да проверим къде и кой прави въпросната анкета, все пак се говори за 130 секции за изборите на 6 континента. За жалост БНР не са ни уведомили най-важното – къде е тая анкета… Защо ли?…

ДИВАНОВ-2

Кои са лицата, стоящи зад въпросната анкета?

Помолихме търсачката Google да ни каже дали я има и на друго място тая новина? Търсене… но се оказа, че друга медия не е подвела да разпространява подобна информация! Решихме да потърсим и в социалните мрежи, където Facebook се оказа точното място. Търсенето…там показа, че има едно лице разпространяващо такава информация и линк към БНР. Дори има и допълнение: “Доброволците движат България напред!” Колко трогателно. Ето и въпросния пост, които има дори няколко споделяния:

Диванов-2

След като прочетем част от коментарите под поста, откриваме и въпросният линк, на които се намира анкетата. Само с две снимки ще ви покажем първия и последния екран на въпросната “анкета”.

Диванов-3

И така, достатъчно е да прочете заглавието на анкетата за да ви стане ясно що за анкета е: Анкета “Избори в чужбина на 26 март 2017г. Източници на информация. Връзка с България и перспективи.” Веднага се започва с първият въпрос, явно според авторите/автора е риторичен защото няма въпросителна отзад. 1. Кой и защо организира анкетата. Сега ако успеете да си отговорите на този въпрос означава, че сте най-малкото екстрасенс. До колко анкетата е “мащабна” и “представителна”, оставяме вие да прецените…

Твърдението, че анкетата е предназначена за българите в чужбина едва ли е валидно, след като по никакъв начин не се проследява кой попълва тази анкета. Дори авторите може десетки пъти да си отговорят сами желаните отговори.

Донякъде на организаторите на анкетата им е простено, имайки предвид, че сами са се описали като участници в неформална мрежа, активисти, доброволци!

Диванов-4

След всичките десетки въпроси в една или друга посоки, повечето необвързани с избори, авторите са решили да дадат линк към сайт и група във Facebook. От тях се вижда, че отново не става въпрос за група, а за индивидуален автор. Отново лицето ДИванов.

Какво научихме от профила му…

Лице, представящо се част от с много профили… Веднъж като активист на несъществуващи организации, наречени Обществени съвети на българите в чужбина, друг път, като представител на диаспората, трети като организатор на мрежа доброволци, разкриващи избирателни секции… Лице, свързано с Протестна мрежа, поне доколкото половината й членове са свързани с въпросния профил в социалната мрежа. Лице от групата на Малеева, агитиращи с “ДА” на референдума през 2015 г. Между другото там е описан като “експерт по измерване на организационната ефективност”…

От профила на лицето се вижда, че не е само обикновен анкетьор, а по-скоро лице заплаха за провеждането на самите избори. В не един пост той призовава да се саботират решенията на ЦИК по време на изборите. Ето и снимки от въпросните постове:

Диванов-5

След всички странни съвпадения до тук, се питаме защо това лице би правила този анкета и дали няма политическа обвързаност с някого. Ако е така цялата тази анонимна анкета, провеждана уж от доброволци ентусиасти може да е била поръчана от някоя политическа сила, а кои знае, как ще бъдат използвани резултатите от нея. Все пак в нея има доста въпроси, повечето от персонален характер… “Имате ли деца?”, “От кога сте в чужбина?” и прочие. Естествено, удобно Ви е поискан и имейл на последната страница!

От други постове на лицето се вижда, че той не само е симпатизант на определена политическа партия, но и защитава позициите й! Това ни кара дълбоко да се съмняваме почтеността на въпросната анкета, упомената единствен от БНР.

Диванов-6

Още по-завързани станаха нещата, след като се оказа, че въпросното лице е бил наблюдател в избирателна секция в Швейцария и е събирал лични данни на хората. Димитър Хаджийски качи снимки в социалната мрежа и сигнализира за тези нередности!

Диванов-7

Естествено, ние само освен снимките на свидетеля потърсихме да видим като какъв е бил записан лицето ДИванов и коя е партията с най-голям резултат в неговата секция! От сайта на ЦИК от протокола за изборния резултат ясно се вижда, че това лице е наблюдател, а не участник в СИК, видимо обаче от снимките той се меси в работата на комисията. Явно свидетеля е прав, защото и въпросната партия, която уж щеше да се бори с корупцията и престъпленията си е намерила лице, нарушаващо законите за наблюдател/представител.

Диванов-8

Диванов-9

Толкова за честните, безпристрастви, необвързани политически акнетьорчета! Оставяме на вас да прецените! А сега си отговорето на въпроса:

ВИЕ БИХТЕ ЛИ ПОПЪЛНИЛИ ПОДОБНА АНКЕТА…. и бихте ли се доверили на такива лица?!
АЗ НЕ!

Притеснени ли сте за сигурността на вашите лични данни ?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Петър Анастасов
www.BulgariaPress.com

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от Аз, репортерът