БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

ТЕ-МИДА-И-НИЕ

„РЕФЕРЕНДУМЪТ НА СЛАВИ“ САГА БЕЗ КРАЙ

от

PR акция или действително желание за промяна бе инициирането на този референдум от Слави Трифонов… След орязване на половината от първоначално инициираните въпроси и почти година „агитация и разяснителна кампания“ в ползите от „ДА“-то и „НЕ“-то референдумът мина… Резултатите обаче не задоволиха никого. Едни искаха референдумът да се обяви за задължителен, други точно обратното. А може би това бе и целта, обществото отново да бъде разделено! Колко от гласувалите граждани обаче разбираха какво се пита в този референдум, едва ли ще разберем!? Определено насрочването на президентски избори в един ден с референдума беше в негова полза, имайки предвид броя на явилите се да гласуват на предишния през 2015-та. Резултатите от този референдум бяха толкова близо да нужните за признаването му, че нямаше как да не се стигне до съдебни спорове. И така:

Началото на сагата…

Бе поставено с твърдението на Слави Трифонов: „ЦИК извършва чудовищна манипулация с референдума“, отразено не в една медия. Ето връзка към сайта на бТВ от 08 ноември 2016 г. със същото заглавие. Слави обяви ЦИК във виновна за всички злини, без да го интересува, че не ЦИК е тази която пише законите, а тя е длъжна да ги спазва. Последваха непремерени изказвания, обвинения на кило, дори манипулиране на гражданите от ефира на телевизия бТВ с невярна информация в предаването „Шоуто на Слави“. Дори бяха показани видеоклипове от избори в други държави, представени от предаването като злоупотреби в родния ни референдум…

Проверката от ЦИК на протоколите…

ЦИК извърши повторно въвеждане на данните от протоколите на СИК за гласуването в националния референдум, проведен на 6 ноември 2016 г. Бяха констатирани несъответствия в 345 от 12 340 протоколи на СИК. ЦИК извърши проверка на всеки един от тези 345 протоколи и обяви с решение № 3999-НР от 11 ноември 2016 следното:

– В 44 протокола на СИК се установи грешка при попълване на т. 4 от протокола „Брой на намерените бюлетини в кутията без плик“, което се дължи на допусната фактическа грешка.
– В 199 протокола на СИК, описани в Приложение № 2 към настоящото решение е налице несъответствие на данните по т. 5.1., т. 5.2. и т. 5.3. Причините за несъответствието могат да бъдат различни, като например при намерена в плик празна бюлетина или бюлетина със зачертани и шестте възможни отговора и прочие… Във всички тези случаи Централната избирателна комисия не може въз основа само на данните от протоколите на СИК да установи в какво се състои допусната грешка, така че същата да бъде коригирана. Предвид изложеното Централната избирателна комисия приема числовите данни от тези протоколи без промяна.
– В 34 протокола на СИК, описани в Приложение № 4 от настоящото решение се установи грешно посочване на броя на гласоподавателите според избирателния списък по т. 1 от протокола. В резултат на извършената проверка Централната избирателна комисия отстрани очевидните фактически грешки, констатирани в тези протоколи.

Обявяване на резултатите…

Въз основа на откритите и отразени грешки и в предвид корекциите от въведените повторно данни, ЦИК обяви още същия ден резултатите от гласуването на референдума със свое решение № 4000-НР София, 11 ноември 2016.
Сега да видим какво обяви ЦИК за официални резултати:

  1. Гласоподаватели в избирателните списъци: 6 865 086
  2. Гласувалите според положените подписи: 3 487 970
  3. Гласувалите според намерените в кутиите пликове: 3 488 558
  4. Брой на намерените бюлетини в кутията без плик: 550

Да обобщим: В кутиите са намерени с 588 плика в повече от броя на подписите, както и 550 бюлетини намерени без пликове. Тоест, това са или пликове пуснати допълнително или такива на които бюлетината е изпаднала, или пък някой е пуснал плик без да го забележат…

На база на тези данни ЦИК обяви, че 12 027 гласа не достигат, за да стане задължителен референдума за новите изборни правила, който инициира “Шоуто на Слави”.

Припомняме, че за да бъде задължителен референдумът бе необходимо да има 3 500 585 гласували. Точно толкова, колкото бяха гласувалите на парламентарния вот през 2014 г. според положените подписи в избирателния списък, включително и подписите в допълнителните страници (под чертата).

Обжалването…

Първата жалба на Слави Трифонов от името на „Инициативен комитет за участие в информационно-разяснителната кампания“ е заведена в ЦИК с № НР-12-35 от 14.11.2016 , с която той обжалва пред съда изчислението на  резултатите от референдума в решение №3999-НР/2016 на ЦИК. Образувано е административно дело №12774/2016г. във ВАС. В тази жалба ищеца се позовава на правни тълкувания от времето на комунистическия режим, като цитира правосъдни тълкования от 1936-та, 1952-ра и прочие години! Ищеца се е изявил с цели 14 страници жалба.

Последва определение по хода на делото от 16 ноември 2016 г., в което жалбоподателят е бил приканен в 3 дневен срок от съобщението да обоснове правен интерес! Но поради липса на такъв правен интерес съдът в определение по делото № 12659 от 23 ноември 2016 г. решава да остави жалбата без разглеждане! Ето част от мотива:

„…жалбоподателя като Инициативен комитет за участие в информационно-разяснителната кампания с позиции ,ДА“ в подкрепа на всички въпроси на националния референдум на 6 ноември 2016 г. не са засегнати лично, пряко и непосредствено от оспореното решение на ЦИК, както и от него не следва негативно въздействие за участника в информационно-разяснителната кампания. Жалбоподателят не е доказал засягане на права или интереси свързани с обжалваното решение, поради което за него липсва правен интерес от оспорването. Жалбоподателят е следвало да докаже, какви права и законни интереси са засегнати от оспорения акт за да обуслови правния си интерес.“  И ВАС прекратява производството по това административно дело №12774/2016г.

Тандемът Трифонов-Цацаров…

През това време Слави Трифонов сезира и главния прокурор, като му носи папка с евентуалните според шоумена и екипа му нарушения. От независимата прокуратура набързо поемат позицията на Трифонов. А самия той заяви, че с прокурора имали „много близки позиции по отношение на това, което се случва в държавата и по отношение на референдума“. Дни по-късно Цацаров изпраща писмо до Слави Трифонов, в което заявява, че с или без да се отчитат въпросните 12 хиляди гласа, избирателна активност била толкова висока, че депутатите трябвало да приемат закон, защото “трите “Да” станаха задължителни“.

Обжалването продължава…

Втората жалба до ВАС от Слави Трифонов чрез ЦИК е заведена с № НР-12-36 на 18.11.2016 и е за оспорване на крайното решение № 4000-НР/2016 на ЦИК с официално обявените резултати от референдума. Образувано е второ административно дело №12987 / 2016 във ВАС. От първият протокол по делото от 01 декември 2016 г. се вижда, че освен двете страни участва и прокуратурата. Делото е спряно, докато излезе решението на предишното дело и възобновено веднага с определение по хода на делото на 13 декември 2016 г. В това определение съдът допусна съдебна метематико-статистическа експертиза в състав от три вещи лица, избрани на случаен принцип от утвърдените в списък, които да дадат заключение след като повторно преброят бюлетините и пликовете, получени от гласуването в 44-те секционни избирателни комисии, за които се твърди, че има разлика в резултата.

На вещите лица е даден 10 дневен срок. След 6 дни, едно от трите лица е заменено (оказва се, че е лицето е починало), информация за това в определение по хода на делото на 19 декември 2016 г.. На 6 януари 2017 г. съдът удължава с още 10 работни дни срока за експертизата от  вещите лица по тяхна молба. От протоколи на ЦИК №457 от 10 януари 2017 г. и №462 от 24 януари 2017 г. става ясно, че повторно се преброяват 44 чували от секционни избирателни комисии в Добрич, Монтана и София-23.

Важно е да уточним, че заедно с вещите лица на броенето присъстват лица както от ЦИК, така и от Инициативния комитет от „Шоуто на Слави“! Тоест, 44 секции ще се преброят отново и така ще се прекратят всякакви спекулации по темата.

В момента…

Очакваме ВАС да публикува на сайта си протокол от 31 януари 2017 г. с резултатите от експертизата и заключението на тричленната комисия, както и информация по делото. До приключването на тази статия, протоколът все още не беше качен, нито експертизата! По информация в медиите, трите вещи лица са получили по 4000 лева възнаграждение всеки за дейността им!

Пропагандата в ход…

Още преди да са обявени публично резултати от експертизата и да има евентуално решение на съда, медиите масово започнаха да пускат заглавия, обслужващи нечии интереси:

– 24часа: „Прокуратурата: Отменете решението на ЦИК за референдума“ ,
– Нова ТВ: „Прокуратурата смята резултата от референдума за задължителен“,
– Cross: „Според прокуратурата резултатите от референдума трябва да са задължителни“,
– 168 часа: „Изненадващ обрат: Прокуратурата поиска от ЦИК да отмени решението си“,
– Сега: „Прокуратурата: Референдумът на Слави е задължителен“,

В статия на Труд четем: „Зам.-главният прокурор Ася Петрова каза пред bTV, че бюлетините от референдума не са преброени правилно. По думите й във финалната бройка гласове не са влезнали 12 481 бюлетини, които са били без плик, но трябва да бъдат отчетени в общия брой на гласувалите.“ Интересно е, на какви факти прокурорката е изградила това свое твърдение!?

В статия на 168 часа е написано, че според зам.-главния прокурор и шефа на административна прокуратура Ася Петрова, неудачите с бюлетините без пликове са заложени преди гласуването и се коренят в ЦИК: “Считаме, че жалбата на инициативния комитет е основателна, макар и не по съображенията, изложени в нея“.

Само в статиите на медиите на Прокопиев бе споменато, за въпросната тричленка:

Зам.-главният прокурор Ася Петрова „изцяло игнорира заключенията на назначената от съда тройна експертиза, представена от трите вещи лица, които обявиха, че в оспорените 44 протокола на секционни избирателни комисии (СИК) не са открили никакви съществени несъответствия, в тях няма и никаква намеса от страна на служители на ЦИК, а направените поправки от СИК са незначителни и засягат вътрешно-аритметични размествания, без да се отразят на резултатите. Петрова обаче отхвърли резултатите от експертизата, без да стане съвсем ясно откъде черпи аргументи, въпреки че нейната пледоария бе далеч по-обстоятелствена, по-продължителна и по-категорична от тази на адвоката на Инициативния комитет.“

Неофициално в социалните мрежи, говорителят на ЦИК Цветозар Томов по повод на изнесената информация в медиите сподели следното: „информацията се поднася така, че публиката да възприеме становището на ВАП като становище на експертизата на вещите лица. Ще кажа само, че ТОВА НЕ Е ВЯРНО.“

Слави заплаши със саморазправа…

Преди два дни, на 30 януари 2017 г. Слави Трифонов от ефира на частната национална телевизия бТВ обяви ултиматум към следващото НС:
Да приеме изборния закон:
“Ако за две седмици вие не започнете работа по този въпрос, в началото на третата седмица аз ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да си потърся гражданските права“.
И да се саморазпусне:
„След приемането на тези закони новото Народно събрание е длъжно да се разпусне, за да може народът да избере своите представители така, както пожела“.

Интересно как шоуменът иска да се бори с корупция и олигарси както твърди, като влиза в ролята на лошо момче и не се подчинява на волята на народа, а се отдава на собственото си его.

 

Има ли грешка при преброяването?..

Първо да изясним кога може да се получи грешка при преброяването на общия брой гласували в референдума граждани. В случая това се оспорва, а не какво са гласували!

Да приемем, че са гласували 100 човека! Получили са 100 плика и 100 бюлетини!
Броят на подписите не може да е по-голям от 100. Те пускат в урната своя вот… 100 плика със 100 бюлетини в тях. Идеалният вариант няма никаква грешка при преброяването.
Но, ако са пуснали плик, които се е отворил, а бюлетината е изпаднала? Или пък някой е пуснал само плик, или само бюлетина или пък не е пуснал нищо !?

При всички случаи крайния резултат от вота ще даде по-малко число от 100, или за пликовете или за бюлетините или и за двете, но не и по голямо.

Дори и гражданин се е явил да гласува, без да се е подписал, данните от личната карта са му били записани в реда с името му и присъствието му е видно, тоест отчетен е вотът му.

Кога може да има повече бюлетини и пликове в урната, от броя на подписите в списъците?
– Гражданин е гласувал, но нито СИК го е записала в списъка, нито той се е подписал в него!
– Някой умишлено е добавил пликове, бюлетини или и двете!

За нас остава надежда истината бъде открита…

Оставаме с впечатление, че гласът на тези 3 487 970 гласували е само важен за крайния резултат от референдума. Но истината е, че на изборите в стаите за гласуване са се явили поне 3 540 829 души, защото толкова са гласувалите за президент! Голяма част от  тези хора, нарочно не са гласували за референдума. Те са знаели, че дори и „НЕ“ или празна бюлетина да пуснат, то реално гласът им би допринесъл за валидност на референдума!. Имаме закони и те трябва да се спазват дословно, а не условно. И 12 000 души определено не е малка бройка!

Да видим след „намесата“ на „независимата“ прокуратура ще има ли безпристрастно решение на ВАС и дали истината ще възтържествува!

Най-важното за всички е, да се чуят мненията и на двете страни по спора и всеки сам да направи преценка на база факти, доказателства и решения, а не тенденциозно да се влияем само от заглавия! Прокуратурата не е страна по спора, тя е тази, която трябва да открие истината и да защити правдата и законността в републиката ни!

Петър Анастасов
www.BulgariaPress.com

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от БЪЛГАРИЯ