БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

незаконни бързи кредити

ДЪРЖАВАТА ПРИКРИВА ИЗМАМИ С НЕЗАКОННИ БЪРЗИ КРЕДИТИ

от

Вместо да преследва нелоялните банкови и небанкови „институции“ за раздаваните от тях неправомерно така наречените „бързи кредити“, държавата, прокуратурата и органите на реда едва ли не ги покровителстват с бездействието си. За сметка на това медиите се опитват да прехвърлят вината върху жертвите, чиито лични данни уж били откраднати!

Кой покровителства незаконно раздадени кредити и има ли наказани 10 години след влизането ни  в ЕС?

В предишна статия на България Прес „ВНИМАНИЕ! ДЪРЖАВАТА ПРЕДОСТАВЯ НАШИ ЛИЧНИ ДАННИ БЕЗ ЗАЩИТА!“ Ви запознахме как всеки с елементарни познания може да се добере свободно до почти всички ваши лични данни от следните места: имотен регистър, търговски регистър, здравно-осигурителен институт, централна избирателна комисия и прочие публични електронни портали. Като прибавим и сканирането на документите ни за самоличност от кого ли не, банки, парични преводи, клиентски карти в магазини, телефонни абонаменти към мобилни оператори и сие, нещата стават още по-лоши.

Никой в медиите не дава обаче отговор на следните въпроси:

– Как държавата контролира и регулира тези институции?
– Колко проверки са извършени?
– Колко нарушения открити и колко лица са наказани?

– Изискват ли документ за самоличност и лично явяване?
– Декларират ли печалби и данъци тези институции?
– Кои са собственици и декларират ли своя доход?

И на последно място, след като по последни данни банковата дейност у нас била стабилна и във възход, тогава:

– Защо държавата позволява раздаването на такива кредити?

Отговорът на този въпрос е ясен разбира се. Лицата раздаващи кредити на 5, 10 пъти по-големи лихви си заплащат където е необходимо и така остават необезпокоявани от закона. Ако имаше политическа воля, тази дейност щеше да се извършва само от банки и то при строг контрол. Явно обаче част от днешния „елит“ обаче е част от тази престъпна схема, а както знаем гарван, гарвана око не вади.

Десетки хиляди са случаите на хора, принудени да вземат бърз кредит, по простата причина, че банковите институции умишлено са затворили вратата за нормалното кредитиране за тях. Въпреки, че тези кредити се водят високо рискови, хората заплащат прескъпо сумите и лихвите по тях.

Злоупотребите обаче с раздадените кредити, за които говорим, на тези лица с чиито лични данни е злоупотребено, не биха били възможни обаче без вътрешен човек в самата институция. Все пак върху всеки договор се поставя лично подпис, а лицето се легитимира с валиден документ за самоличност. Как тогава някой може да изтегли кредит от ваше име?!

Ако прокуратура и следствие си вършеха работа и виновните отиваха в затвора, измамените щяха да бъдат в пъти по-малко. А медиите вместо да проверят цялата схема и да покажат публично кредитните институции менте, продължават да плашат хората. Все едно, нищо не подозиращият човек е виновен за нещо в тази ситуация.

По Нова Телевизия двама икономисти отговориха на въпроса „Как може да изтеглят заем от Ваше име, без да знаете?“ и отговора и на двамата беше, че виновника винаги е проследим! Което води до следващият въпрос – Защо никой не е наказан?

Друг проблем при въпросните небанкови институции е, че те почти винаги начисляват незаконни лихви, незаконни такси, както и си намират причини без основание да направят кредитът предсрочно изискуем. Тогава капанът става дори фатален за невините хора, защото некоректните фирми се обръщат към частни съдебни изпълнители, опитвайки се да продадат имущество на кредитираните.

Преди 1 година вестник 24 часа ни описа в статията си „Над 350 уловки в договори за бързи кредити“ неравноправните клаузи в договори на фирми за бързо кредитиране, които Комисията за защита на потребителите (КЗП) е открила при извършените проверки! И какво се промени?! Схемата е същата, жертвите продължават да бъдат измамвани, а престъпници в затворите няма.

Разбира се този проблем не е от една година. Такива кредити се раздават от доста преди да влезем в ЕС. Но да не се връщаме толкова назад, а само 10 години при самото ни влизане. Вестник Сега публикува пред 2007-ма статия „По скъпите заеми ще ги познаете“, в която описва и начина, и сумите, и високите лихви на тези „институции“, на практика лихвари. В статията четем за липсата на регулиране! Регулиране, което вече 10 години българската държава не желае да създаде! Защо ли? Разбира се, голяма част от тези институции претендират за честност и чисто име, кой обаче може да гарантира за тях!?

Равносметката…

Всичко това не би се случило в една нормална държава, член на ЕС, но явно ние нито сме нормална държава, нито членството ни в евросъюза ни гарантира законност и ред. 10 години по-късно в Родината нещата миришат на гнило. Банки фалират, невинни се ограбват, а виновниците живеят олигархично свободни и необезпокоявани… А гражданите, вълците ги яли! Нека живеят в страх и студ с големи кредите, къде техни, къде насадени на чужди! Така по-лесно се управляват.

Заробвайки народа с нови милиарди заеми държавата пое дълговете на фалирала частна банка, но на излъгания и онеправдан гражданин никой никога няма да помогне! И понеже идват избори, пак ще чуете лъжливите овчарчета да ви говорят, да ви обещават, но никога няма да променят системата, защото и те са част от нея!

 Отговорете и на нашата Анкета:

Притеснени ли сте за сигурността на вашите лични данни ?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

 

Петър Анастасов
www.BulgariaPress.com

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от !ИЗБРАНО