БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

Изборни резултати от секциите в Гърция за Избори 2-16

ИЗБОРИ 2016 – РЕЗУЛТАТИ ОТ СЕКЦИИТЕ В ГЪРЦИЯ

от

Президентски избори – Резултати в секциите в Гърция при 100% сканирани протоколи от ЦИК и какво отговориха на трети въпроса на Реферерендума съгражданите ни.

Избирателната активност е 354% по-висока спрямо миналогодишното гласуване на референдум и 371% по-висока спрямо предишните президентски избори през 2011 г. Да гласуват за Президент и Вицепрезидент на 6-ти ноември 2016 г. в секциите в Гърция се явиха 4105 души. Бяха образувани 13 секции. С пет по-малко от миналата година, а на предишните президентски избори секции имаше само в българските дипломатически представителства в Гърция – в Посолство в Атина и Генерално Консулство в Солун.

Резултатите в Гърция

На страницата на ЦИК може да откриете информация от гласуването в чужбина от всички секции за Президент и Вицепрезидент 2016 – сканирани протоколи, както и за Референдум 2016- сканирани протоколи.

Секции тази година се отвориха както следва: Атина 3 секции, Солун, Патра, Каламата, Триполи, Лариса, о-в Родос и 4 секции на остров Крит в градовете Ираклио, Ханя и Ретимно, както и в село Герани. Да припомним, че двете секции, съответно в Посолството в Атина и в Генералното Консулство в Солун бяха разкрити без да е необходимо да се подават заявления. За разкриването на останалите бе необходимо всеки желаещ да подаде заявление и при 60 такива и възможност на съответното място, се разкрива избирателна секция.

Тази година не се разкриха секции в Ставрос, Александрополис, Волос, Кавала, Гуменисса, Комотини, о-в Кос и в град Йерапетра на о-в Крит. Във всички тях през предишни години в различните избори или на част от тях е имало секции. За Ставрос имаше подадени 11 заявления по-малко, а за Волос само 8 по-малко. Така образуваните 13 гореспоменати секции са с 5 по-малко от предходната година на гласуването на референдума.

За сега няма сведения от ЦИК за промяна на адреси на секции, тоест на балотажа в неделя, 13-ти ноември ще ги посетите отново. Къде са секциите може да видите и на виртуалната карта, направена от Инициативния комитет за разкриване на секции към “Сдружение на Българите на остров Крит”:

карта на секциите

Ето как протекоха изборите за

Президент и Вицепрезидент

И така как гласува диаспората на този вот по партии. Подреждаме по ред на спечелените валидни гласове!
И така Цечева получи в Гърция 930 гласа, а Радев 859. На трето място е Каракачанов с 592, следван от Марешки с 350 и Трайков с 205. Интересно е да се отбележи, че няма кандидат президентска двойка, която да не е получила нито един глас. Вижте целия вот на снимката. Може да видите и за всяка една секция отделно как е гласувано.

Секции в Гърция - резултати от излборите за Президент 2016

В Атина, спрямо 2011-та година когато в секцията в Посолство гласуваха едва 916 човека, днес диаспората бе доста по-активна и в трите секции дойдоха да гласуват 2163 човека, тоест има 236% по-голяма активност от предишните президентски избори.

В Солун активността е още по-голяма. 191 само гласували през 2011-та, днес 467 гласа (244% по-висока активност)!

Ако обаче сравним участието на диаспората като цяло в избори и сравним референдума миналата година с двата вота днес имаме по-висока активност с 354%

Секциите в Триполи и Лариса се разкриват за първи път.

На остров Крит активността е 300% спрямо вота от предходната година. Там отново имаха 4 избирателни секции. Най-активни бяха гражданите в град Ханя. На острова гласуваха 206 човека за Цецка Цачева и 202-ма за Румен Радев. Явно, балотажът ще е успорван!

На остров Родос, българите също подобряват активността си дори достигат тази от парламентарните избори! 210 гласуваха на този прекрасен остров.

Ето и пълна обобщена картина заедно с промените за всички секции разкривани на територията на Гърция за последните 5 години. Това са Президентски избори 2011 и 2016, Парламентарни 2013 и 2014, Европейски 2014, Референдум 2015 и 2016. Таблицата е разделена на 3 части по височина – Южна Гърция, Северна Гърция и Острови.

Натиснете върху снимката за да я отворите на цял екран!

Резултати от изборите в избирателните секции в Гързия от 2011-та до 2016-та година

Какво се случи на

Референдум 2016

Общо в допитването на 6 ноември са гласували 3 487 428 български граждани и само 13 157 гласа не достигат референдума да стане задължителен.

Активността за Референдума беше с 12% по-малко от тази за президентските избори. Интересно е да се отбележи, че има граждани, гласували на Референдума, които не е задължителен по закон, а на задължителните президентски избори изрично отказали да участват, дори и при запитване от страна на членове на избирателните комисии. Така бройката на явилите се днес на избори в Гърция е с около половин процент по-голяма от гласувалите за президент, но единствения начин да се установи с точност е да се припокрият подписите и на двата избирателни списъка.

Невалидните бюлетини са едва 2%, а  отговорите средно на въпрос с неуточнен или липсващ отговор са около 300, което е около 8% от гласувалите.

И трите въпроси имат относително еднаква активност, като втория води с 50 гласа, пред първия, а третия изостава с 100 гласа…
Отговорът “НЕ” има най-висок процент на втория въпрос, респективно “ДА“-то е най-слабо тук.

Ето и самия резултат по секции от РЕФЕРЕНДУМ 2016.Резултат от гласуването на Референдум 2016 в секциите в Гърция
Не забравяйте, че на 13-ни ноември, неделя отново в същите секции от 7:00 до 20:00 часа ще се проведе балотаж на Изборите за Президент и Вицепрезидент, между първите двама класирали се от първи тур. Това са Цецка Цачева и Румен Радев.

Т. Божинов
www.BulgariaPress.com

1 Comment

  1. Очаквах по-добър правопис, г-н Божинов, на иначе доброто представяне на данните …

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от БЪЛГАРИЯ