БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

108 години от обявяването на Независимост на България

108 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМОСТ НА БЪЛГАРИЯ!

от

Датата е 22 септември 1908 г. В старопрестолно Търново, в църквата “Св. Четиридесет мъченици” княз Фердинанд обявява с манифест независимост на Княжество България, с което отхвърля васалитета към Османската империя.

108 години независимост, честит национален празник !

княз Фердинанд 1908 година

Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд.

Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. С този акт се издига международният авторитет на България и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави. Заслужено една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно турско робство.

Празникът се отбелязва най-тържествено във Велико Търново. Тържествата днес започват рано сутринта и продължат през целия ден. В 7.30 ч. е празнична Света литургия в църквата-музей “Св. Четиридесет мъченици”. Следват военен ритуал за издигане на Националното знаме на България и празничен благослов. Най-зрелищната част от честванията е в 20:15 часа, когато ще бъде пуснат аудио-визуалния спектакъл “Царевград Търнов – звук и светлина”.

МАНИФИСТ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ

Манифест за независимост на България 1908 година

Нашата анкета под манифеста за независимост днес 108 години по-късно е:

Чувствате ли се НЕЗАВИСИМИ?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

 

www.BulgariaPress.com

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от БЪЛГАРИЯ