БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

Carrefour-Poster-Game-Over

ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПИРАТИ НА 21-ВЕК

от

ФАЛИТ ИЛИ УМИШЛЕНО ИЗТОЧИХА КАРФУР
В БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ ?!

Скрити зад чуждо име гърците от фамилия Маринопулос повториха необезпокоявани от прокуратура и държава сценария с КТБ, не само в България, но и в Гърция.
Ипотекирани имоти, затворени магазини, търгове за дългове, неизплатени заплати, осигуровки, дългове към доставчици и празни рафтове на все още не хлопналите последни “оцелели“ Carrefour магазини.
И това ако НЕ Е ФАЛИТ?!

Дали обаче парите ги няма и кой ще понесе отговорността за деянията на фамилията, след като главните действащи лица са заменени и активите прехвърлени на офшорки!? Естествено и самата фирма Карфур е съучастник, продаваща името си и подвеждаща клиентите с това. Нито качеството, нито количеството, нито цените, нито обслужването бяха на европейското ниво на “Carrefour”. Явно французите са осъзнали, че Балканите не са хапка за тяхната уста, въпреки че са търговец №1 на дребно в Европа и 2-ри в света след веригата Wallmart от САЩ. Французите от Карфур притежават около 12300 магазини в над 30 държави и осигуряват работа на близо 500 000 души.
До 21-ви септември остави съда в Гърция, Маринопулос да “поправи“ нещата (Разбирайте да източи за последно какво където може, да прикрие какво където може и да освободи главните си лица от отговорност!). Какво реално се случи до днес?

Предупрежденията и сигналите

На 1-ви август 2013 г. Флагман публикува статия със заглавие – Стелажите в „Карфур” в Бургас полупразни, странно изчезнаха водещи млечни и месни фирми. Цитираме „Зареденият някога по европейски хипермаркет придобива облика на квартална бакалия, въпреки че има много клиенти“ и “ От „Карфур” продължават вече шести месец да не плащат почти на никой от доставчиците си в България, оправдавайки се с временни финансови затруднения, съобщи производител.“

На 19-ти май 2015 г. Изпълнителният директор на Съюз “Произведено в България” Пламен Грозданов коментира пред Хоризонт, че се задава нов случай “КТБ”. А на следващия ден отново по БНР в предаването „Нещо повече“ Лукан Луканов от съюз „Произведено в България“ съобщи, че “в българската осигурителна система има още доста гнили ябълки.“
Според представителите на съюза, Маринопулос дължат над 20 милиона лева на своите доставчици. Те подчерта, че има реална опасност да не се поднови изтичащият франчайзингов договор с френската компания “Карфур“, зад чието име гърците се крият и да обявят фалит! Така нашите компании можели да „пият по една студена вода”. Бяха изразени притеснения за умишлено водене към фалит, защото създадена “Селект Трейд” плащала редовно за доставки към Карфур селективно и „случаят доказвал за пореден път, че в България може да се правят схеми”! Кънчо Стойчев от съюза сподели, че и банките, и фирмата са ментета, и участват в схеми, за да не се разплатят, и в тях цари безотчетност и непрозрачност.

От “Произведено в България” заявиха, че плащанията се бавят от 3 до 6 месеца към 100-150 фирми от млечния сектор, месопреработване, хлебопроизводство, производството на сладка и козметиката. Според тях това продължавало повече от две години – тоест от края на 2012-та.

Две уточнения.

Първото е, че “Селект трейд” e фирмата, в която беше преместен бизнеса от Пикадили заради стари дългове. Известно време те, обещаваха на доставчиците, че ще плащат редовно и закупуват от името на Карфур и Пикадили. От търговския регистър се виждат връзки отново с лица от Маринопулос.
И второто, че французите от Карфур се оттеглиха от пазарите на Балканите и делът им от 20% премина изцяло в ръцете на гръцката фирма. Единственото френско е запазената марка. Така оттеглилите се от пазара, французи не носят никакви гаранции (при излизането компанията Карфур, тя пое да своя сметка загубите от 220 милиона тогава), а всички имоти и активи на дружеството са отдавна ипотекирани!

Сигналите

На много клиенти показваха на практика голите рафтове и в България и в Гърция в социалните мрежи. Ето един пример преди повече от година, когато гръцки гражданин беше снимал цяла редица рафтове само с по един артикул подредени.

На 7-ми януари 2016 г. в България Прес публикувахме статия със заглавие: “НА КЪДЕ ПЛУВА CARREFOUR СЛЕД УДАРА В АЙСБЕРГА?“, в която описахме част от проблемите на Маринопулос през последните три години. Още тогава се виждаше нуждата от намесата на Българската и гръцката държава в този казус. Вместо това семейство Маринопулос продължава своя план, необезпокоявано.

 

По следите на последните няколко затворили маркети на фамилия Маринопулос в България:

На 6-ми юни 2015 г. в сайта си Флагман съобщи за първия затворил Карфур, този в Бургаският мол Galleria (отворил 15.05.2012 г.) заради проблемите с плащанията към доставчици, довели до бавене на наемите. От сайта припомнят и за затворилия в началото на 2014-та Карфур (отворил 04.04.2013 г.) в бургаския ж. к. Меден рудник, който не успя да просъществува и година.

На 15-ти юни 2015 г. затвори Карфур Тримонциум в Пловдив (открит 26.06.2012 г.), съобщава на сайта си електронното издание Марица.
През февруари 2016 г. беше затворен последният магазин на Карфур в Пловдив, намиращ се в „Ритейл Парк“ (отворен 17.04.2014 г.). В него се продаваха над 10 000 артикула на площ от 4000 кв.м.

На 18-ти март 2016 г. затвори врати хипермаркетът в Grand Mall Варна (открит май 2010 г. ) заради неплатени наеми, информира на сайта си Морето.Нет. Магазина бе разположен на 6 200 кв.м. имаше 400 души персонал и предлагаше 50 000 артикула.

На 21-ви март 2016 г. сайтът e-Burgas съобщи за затворилия магазин на Карфур в Бургас срещу Пантеона в Морската градина.

На 27-ми април 2016 г. хипермаркетът на Карфур в Русе (открит на 21.12.2010 г.) също е затворил, информира на всекидневникът Бряг. В него на 5500 кв.м търговска площ, 200 души продаваха 40 000 артикула.

На 21-ви юни 2016 г. затвори за последно магазинът на Carrefour в “България мол” София (открит 01.12.2012 г.). Това съобщи списание Регал на сайта си. Той бе на площ от 4300 кв.м, предлагаше 35 000 артикула, обслужваше се от 150 служители и разполагаше с 18 каси.

Plovdiv-Carrefour-closed

Rouse-Mall-Carrefour-Close

Varna-Grand-Mall-Carrefour-closed

Pleven-Carrefour-closed

Sofia-Bulgaria-Mall-Carrefour

 

Големите новини “Партенки“ на семеѝство Маринопулос

Първата, бе обединението на Карфур с Пикадили в България представяно като “сделка на годината”, което така и не се осъществи!

Партенка-Пикадили-Карфур

Втората, бе за Супер сделка със Sklavenitis в Гърция за съвместно управление на 33 хипермаркета Carrefour! Какво точно се случи или не се случи Ви описахме в статията ни на 17-ти март 2016 г. в България Прес: “КОЛКО Е КЪСА СЛАМКАТА НА УДАВНИКА Carrefour?!“. Както сами се досещате, отново нищо не се случи от казаното…

Партенка-Карфур-Склавенитис
Още по-интересна е стратегията с представянето на магазините в нова светлина и ново лого „М“ от Маринопулос… Не само не са фалирали, а и дори си променят визията. Продължавайки да купуват малки вериги магазини в Гърция за трупане на бройки в активите си. Това “М” по скоро прилича на Менте, вместо на Маринопулос.

НОВОТО-М

Наградите украсяваха пеѝзажа

За да изглеждат нещата още по-преуспели, Списание Forbes (Форбс България) награди фирмата КМБ България за “иновативни концепции в пазаруването”.

Forbes-award-Carrefour1

Forbes-award-Carrefour2

Осигуровки и персонал

От базата данни за внесените осигуровки през годините на НОИ също можем да видим в каква посока се е развивала гръцката фирма. Ето какво показват справките:

Здравно осигурени лица във фирма "КМБ България" 2011-2016
Здравно осигурени лица във фирма “КМБ България” 2011-2016
Социално осигурени лица във фирма "КМБ България" 2011-2016
Социално осигурени лица във фирма “КМБ България” 2011-2016
Среден брой персонал във фирма "КМБ България" 2006-2015
Среден брой персонал във фирма “КМБ България” 2006-2015

 

Последвалите търгове срещу длъжника “КМБ България“ ЕАД на собствени ипотекирани имоти не закъсняха

В София

На 28 март 2016 г. хипермаркетът в софийския Тhe Mall (отворил 21.04.2010 г.) бе обявен от частен съдебен изпълнител за продан за 32,25 млн. лв. с ДДС. Магазинът предлагаше над 50 000 стоки и бе обслужван от 400 души. Отново не се яви купувач до обявения краен срок 9-ти май и обекта премина в ръцете на кредитора си УниКредит Булбанк, като сумата беше приспадната от дължимия кредит. Магазинът продължава да се ползва под наем на гръцкото дружество.
На 21-ви юни 2016 г. за магазина в квартал “Люлин”, в мол Plaza West, който е в строеж на първия търг беше обявена цена от частен съдебен изпълнител в размер на 12.98 млн. лв. с ДДС, което е приблизително 75% от пазарната му цена. Търгът беше заведен по искане на Банка Пиреос. Никой не е заявил оферта и желание за оглед до крайния срок 29 юни. Очаква се второ предлагане с цена от 10.4 млн. лв.

Sofia-TheMall-Carrefour-closed

В Стара Загора

На 7-ми юли 2016 г. за магазина (отворил 2012 г.) обявен за принудителна публична продан в City Mall бе обявена началната цена 22.6 млн. лв. с ДДС. Обявената от частния съдебен изпълнител процедура е по искане на Столична община. До крайния срок 8 август не бе внесена нито една оферта и не беше направен нито един оглед. Обекта разполага с 9255 кв. м. Очаква се на втори търг новата цена да е намалена с 20% на 18.1 млн. лв.. Този обект е ипотекиран в гръцката Алфа Банк, но има и възбрана в полза на „Захарни заводи“, „Инвестбанк“ , „Банка Пиреос“ и др. дружества.
На 2-ри август 2016 г. обекта се предлага отново, обявен от друг частен съдебен изпълнител по искане на Алфа Банк на цена от 22.4 млн. лв. с ДДС, а оферти се приемат до 12 септември.

Stara-Zagora-Carrefour-closed

В Бургас

На 28-ми юли 2016 г. хипермаркетът в търговския център “Бургас плаза” (открит март 2009 г.) с обща площ 12.6 хил. кв.м. е обявен за продажба от частен съдебен изпълнител за 14.55 млн.лв. Това бе първият магазин на веригата в България, който бе закупен за 18.58 млн. лв. през 2008 г., (справка Имотен регистър). Имотът има ипотека към Алфа Банк, възбрана от Банка Пиреос и няколко фирми доставчици. Оферти се приемат до 8-ми септември.

Burgas-Carrefour-Closed

 

 

Заведените в дела срещу гръцките длъжници до днес

В България

104 от общо 106 дела са заведени през 2015-2016 година, а само 2 са по-стари от 2013-та. Това сочи справка в информационната система на министерство на правосъдието за производствата по несъстоятелност!

106-dela-sreshtu-Carrefour-v-Bulgaria

В Гърция

На 1 юли 2016 г. в Атина съдът обяви начало на процеса, но уважи искането за закрила в съответствие с член 99 от Кодекса за несъстоятелност на Гърция при започването на процеса. Така се даде временна отсроча на Marinopoulos от бъдещите искове по обявяване в несъстоятелност от кредиторите. Времето, отпуснато на компанията да реорганизира бизнеса си е до 21.09.2016 г. На тази дата се очаква съдът да излезе със свое решение. Според част от разкритите от съда доклади се вижда, че от 2010-та насам фирмата е постоянно на загуба. Дали обаче губи или умишлено източва капитала си?

 

Дупката до момента

Последният публичен доклад на прехвърлената в Кипър офшорка на фамилията Маринопулос сочи годишен оборот за 2014-та от 3.12 милиарда лева (1.6 милиарда евро). Според различни оценки дълговете към началото на годината възлизат между 2,3 и 3,1 милиарда лева (1,2-1,6 милиарда евро), но отчитайки до момента незатворилите и трупащи нови дългове магазини и в двете държави, както нови неиздължени суми към доставчици тази сума е възможно да достигне до колосалните 5.8 милиарда лева (3 милиарда евро).
Дълговете към гръцката държава са “малки“, едва 100 милиона за осигуровки и данъци. Към четирите банки кредитори Маринопулос дължи към 300 милиона и още 300 към компании собственост на фамилията. Ако дупката към търговските кредитори към края на 2015-та е била около 700 милиона, която може да е станала милиард.

Другият проблем е самото обезценяване на активите, породено от няколко годишната световна икономическа криза и стагнация, както и от крайно лошите финансови резултати на компанията. Това води до обезценяване и на други активи на семейния бизнес. За сравнение, дупката пред 2012-та при напускане на френския акционер беше около 500 милиона евро.

Към момента има заведени искове и от много малки доставчици, чиито брой е възможно да достигне 3000. Отдавна големи имена в бранша са спрели да зареждат магазините в Гърция или доставят само при заплащане на момента.

 

(НЕ)странните съвпадения

Одитите

Първите счетоводни доклади на фирма КМБ България (б.а. тогава Карфур България АД) са заверени от одитора фирма Лойд-България, позната ни около скандала с конфликт на интереси при одита на КТБ миналата година. Съдружничката в Лойд Силвия Пенева не само не е съобщила за наличието на над 2,5 милиона, а дири се е опитала да си ги прехвърли! Подробности прочетете във статията на Фактор.

Старите нови

“Селект трейд”, през която от месеци оперира веригата Пикадили, се нанася в бившите обекти на Карфур във Варна – Grand Mall. Договорът за наем е десетгодишен, очаква се да отвори септември.

Ролята на Алфа Банк

Интересното е, че заемите и обезпеченията на КМБ България, отпуснати от Алфа Банк, след продажбата й за 1 евро на Пощенска банка, са преминали към Лондонския клон на Алфа Банк!

Освобождаване от активи

Marinopoulos се “отървава“ постепенно от останалия си бизнес и в България и в Гърция. Полската група AmRest придоби през юли 2015 г. от Marinopoulos Coffee Company бизнеса на Starbucks. Това са 5 заведения в България и 14 в Румъния.
В Гърция се освободиха от регистрираното през 2013-та “Credit M“ (б.а. старо име Карфур Кредит) акционерно дружество, създадено специално за събирането на кредити от дребни клиенти.

Промоциите в момента

В магазините в Гърция са пуснати баснословни намаления като за последно на отстъпки 70% от цената.

разпродажби на кило в Карфур Гърция

Липсващи счетоводни отчети

От 3 години фамилията Маринопулос не е пускала отчети за финансовото си състояние. Предпочитайки глобата от 450 евро (1350 евро общо)! Голямо наказание нали? Интересно е колко и какво са щели да покажат те!

Тревожните резултати

Унищожаване на дребния бизнес

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев беше съобщил, че над 800 000 малки семейни магазини са фалирали след навлизането на мултинационалните компании в България. Безспорно марката Карфур е един от виновниците.
Обявяването на фалит на Маринопулос в Гърция ще остави на пътя 13 000 работници и ще повлече след себе си още малки и средни фалирали заради невъзможност да приберат нищо от задълженията към тях. Съща ще е и съдбата на останалите няколко магазина в България.

Ето как изглеждаше хипермаркет Карфур на откриването си в Paradise Mall в София на 28.03.2013 г.:
Carrefour-Paradise-Center-Opening

И как изглежда магазинът в момента на фалита. 6600 кв. м. празни площи, няколко човека персонал и една каса работеща:
Carrefour-Paradise-Center-now-11

Carrefour-Paradise-Center-now-12

Carrefour-Paradise-Center-now-13

Carrefour-Paradise-Center-now-14

Carrefour-Paradise-Center-now-15

Carrefour-Paradise-Center-now-16

Carrefour-Paradise-Center-now-17

Carrefour-Paradise-Center-now-18

Carrefour-Paradise-Center-now-19

Carrefour-Paradise-Center-now-20

Carrefour-Paradise-Center-now-21

Невинните виновни

Само месец преди да заявят фалита си в съда в Атина, собствениците на франчайз марката Карфур за балканите, гръцката фамилия Маринопулос се отписаха от управлението. Всичките водещи имена вече не са в Съвета на директорите и Представляващи компанията. Заменени са от пешки, поставени да поемат ударите на последиците.

Собствениците на Маринопулос напуснаха първи кораба

Кой ще поеме отговорност за фалита на Карфур в България - Пешките

Нужно ли е да чакаме 21-ви септември за да “научим“ какво решение ще ни представи съда в Атина, дали това е поредния спукан балон на умишлен фалит или нехайно управление… Едва ли има значение вече, важното е, че всичко отново ще бъде заплатено от народа, а истинските отговорници за фалита, ще си пият коктейлите на някоя яхта в Средиземно море.

Carrefour-The-End

КРАЙ НА СЕРИАЛА!

 

Надежда Стоянова
www.BulgariaPress.com

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от !ИЗБРАНО