БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

половината въпроси за референдума ги отрязаха

“ОТРЯЗАХА” ЕДИНИЯ КРАК НА СЛАВИ!

от

Отпаднаха ТРИ от ШЕСТ-те въпроси в предстоящия референдум, иницииран от Инициативен комитет от “шоуто” на г-н Трифонов.

Конституционният съд (КС) реши с пълно мнозинство, че тези въпроси противоречат на основния закон. Решението за противоконституционност на решението на Народното събрание за произвеждане на национален референдум, прието на 12 май 2016 г. в частта му за въпросите с номер 2, 4 и 6 е окончателно. Според тях, Народното събрание е допуснало въпросите за допитване, без да в тяхната собствената компетенция и уточняват, че тези въпроси са от компетенцията на Велико Народно Събрание.

Така след сезиране от страна на президента Росен Плевнелиев през май, днес КС отмени половината от въпросите в предвиденото допитване към гражданите на предстоящия референдум, въпреки, че Парламентът ги беше одобрил.

6-те въпроса бяха внесени в Народно събрание от екипа на шоумена заедно със събраните 673 481 подписа:внесените въпроси за референдума

 

Отпадат въпросите:

– Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

– Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

– Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

КС допуска на референдума другите три въпроса:

– Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

– Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

– Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

От страна на Инициативния комитет коментарът е, че това решението е “непочтено, неморално, унизително и долно“.  Г-н Трифонов дори обяви, че го предизвикват да стигне и по-далеч… защото “разни субекти го тикали“ да влезе напук.

От своя страна Президента приветства решението на КС, явно доволен, че “си е свършил работата“, сезирайки ги.

От няколко дни различни източници, позовавайки се на допитване на френска агенция обявяват г-н Трифонов за фаворит в една бъдеща надпревара от негова страна. Странното е, къде беше шоуменът 26 години и защо едва днес забеляза тези наболели проблеми. “Толкова гости седяха на това кресло при него, не можа ли по-рано да се осъзнае?“ се питат хората или отново всичко е един пореден PR за повдигане на рейтинга на шоуто, което в момента е все още с непреподписан договор с bTV.  Дали тук не е края на шоумена и началото на политика Трифонов? И възможно ли и до промениш статуквото, падайки на неговото положение?

Припомняме, че един от сценаристите на шоуто скъса в ефир снимка с лика на действащия Президент на Република България:
скъса снимка

Скоро ще разберем накъде духа вятърят, ВРЕМЕТО Е НАШЕ!

 

П.Анастасов
www.BulgariaPress.com

 


Предишни статии на темата “Референдуми” – “ЛЪЖЛИВОТО ОВЧАРЧЕ И ЯЛОВОТО СТАДО”

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от БЪЛГАРИЯ