БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

търсене на работа в 21-ви век

ТЪРСЕНЕ НА РАБОТА В 21 ВЕК, 2-ра част.

от

Стратегия за намиране на работа.

Продължение на част първа –“ Необходими документи за намиране на работа“. Можем само да гадаем, дали профилът ви във Фейсбук ще ви помогне, за да си намерите работа. За разлика от Фейсбук, ако имате профил в професионалните социални мрежи това ще улесни процеса на търсене на работа. Най-голямата професионална мрежа е LinkedIn и ако си търсите работа в чужбина е абсолютно задължително да имате профил там.

След като разполагате със СВ е лесно да си създадете профила и да започнете да се изграждате мрежата си от контакти. Можете да се регистрирате в LinkedIn и с резюме на български език, но по този начин се ограничавате и само специалистите в подбора, които говорят български език  ще са в състояние да се запознаят с вашата професионална кариера. Много повече „вратички“ ще си отворите, ако профилът ви е на английски език. В допълнение можете да си изградите профил в професионална мрежа, която е еквивалент на LinkedIn, но таргетира определени държави. В България Probook има претенциите да бъде такава мрежа. В случай, че имате интерес да си намерите работа на пазари, на които се говори немски език, тогава трябва да се регистрирате в XING.

Стигнахме до момента, в който

имаме необходимите документи, регистрирани сме в професионалните мрежи, какво следва?

Отговор на въпроса: „За каква (какви) позиция ще кандидатствам?“ Въпросът е ключов и за съжаление много хора нямат отговор на него. Липсата на отговор веднага ви вкарва в задънена улица.  „Търся някаква работа. Каквато й да е. Да плащат и толкова.“ не е печеливша стратегия.  Спомняте ли си диалога в „Алиса в страната на чудесата“, когато тя попита котарака:

По кой път да тръгна?
А, къде искаш да стигнеш?
Не знам.
Тогава няма значение по кой път ще поемеш.

Докато не си изясните  каква позиция ще търсите, не предприемайте нищо. За някои кандидати е лесно. Те са се развивали до момента в една област и пред тях стои въпроса как да надградят това, което до момента са постигнали – като възможност за развитие и като финансово възнаграждение. Има хора, които са заемали различни позиции и за тях е доста по-трудно да решат с какво да продължат да се занимават занапред. Възможно е да сте достигнали тавана на кариерното развитие в областта в която се развивате и да искате да опитате нещо ново и напълно различно от това с което досега сте се занимавали. Консултирайте със специалист, който да ви помогне да изясните с какво желаете да се занимавате занапред.

Когато имате яснота по този въпрос, задачата става по-лесна. Направете списък с компаниите, които предлагат подобна позиция. Вижте кои са лидерите в този бранш и дали ги има в държавата в която сте в момента. Проучете къде публикуват обяви – на сайта на самата компания, в социални мрежи като LinkedIn и в кои сайтове за обяви. Тъй като вие предвидливо си направихте профил в LinkedIn,  можете да се възползвате от няколко интересни

опции на тази мрежа:

  1. Потърсете профилите на компаниите, за които бихте искали да работите. Започнете да ги следвате – има бутон Follow – и когато компанията публикува нова обява, вие ще получите съобщение, че те търсят определен специалист.
  2. Лесно можете да се свържете с хора, които вече работят в компанията към която се стремите – може да са от отдела Човешки ресурси, може да са от отдела в който искате да започнете. И в двата случая, чрез тях можете да разберете много неща от „кухнята“ и да се ориентирате правилно как да действате.
  3. Много от кандидатите, които са в процес на търсене на работа, слагат под името си кратко уточнение: „В процес на търсене на нова работа“ или нещо подобно в профила си в LinkedIn. Някои специалисти, които работят по проекти, пишат кога приключва настоящия им проект и датата от която са свободни да започнат нов. Тук трябва да внимавате! Ако настоящия ви работодател не знае, че искате да си сменяте работата и попадне на профила ви в LinkedIn, можете да останете без работа, преди да сте намерили следващата.

Следващата стъпка е

да проверите дали има опция да се регистрирате да получавате известия за свободни позиции от сайта на самата компания.

Много компании предлагат такава възможност и това ще ви спести време да проверявате всеки ден дали има нови отворени позиции.

избор на работа

Преминаваме към списъка със сайтове на обяви за работа и агенции за подбор. В сайтовете за работа можете да си качите СВ-то и да си направите абонамент за обяви от определени компании. Така, когато някоя от тези компании пусне нова обява, вие ще бъдете веднага информиран. В Monster имате опция да си качите СВ-то и да направите списък с позиции, за които искате да получавате известие, когато някоя компания пусне обява за такъв специалист. Хубаво е вашето СВ да бъде качено в поне 10 различни сайта, които публикуват обяви за работа. Потърсете най-удачните сайтове – тези, в които компаниите за които искате да работите , публикуват обяви за работа и се регистрирайте там.

Още възможности

Огледайте се за кариерни форуми и проучете кога се провеждат – във вашия град или в други градове. Планирайте предварително времето си, за да можете да ги посетите. Там ще можете да се запознаете с хората, които извършват подбора – било от агенциите за подбор, било от самите компании. Това е много ценен опит. Ще можете да вземете техни визитки, да се представите с няколко думи и да се опитате да създадете отлично впечатление.

В дигиталната епоха е лесно да създаваме контакти и да се свързваме с наши приятели и познати, които може и да са друг континент.  Специалистите по изграждане на връзки (networketing) твърдят, че когато имате проблем, решението идва от най-отдалечения ни кръг познати. Не е лоша идея  да се чуем с хора с които рядко говорим и да им разкажем, че сме в процес на търсене на работа. Те могат да ни дадат интересна идея или да ни разкажат за компания, която може да сме пропуснали в списъка си.

Търсенето на работа е разширяване на кръга си от лични и професионални контакти – нетуоркинг. В тази връзка си набележете

конкретни стъпки:

  1. Днес да изпратя покана на 10 човека в LinkedIn и на двама в Probook.
  2. Да погледна профила в LinkedIn на евентуалния ми бъдещ шеф в компания Х или У.
  3. Да си подготвя няколко различни начина, за да се представям на хората с които влизам в контакт и да казвам, че съм в процес на търсене на работа.
  4. Да изготвя списък с имената на хората, които отговарят за назначаването на определен човек в компаниите, в които искам да попадна.
  5. Да си направя списък на събитията на които искам да присъствам – нови обществени мероприятия на които мога да се запозная с нови хора, кариерни форуми, конференции, симпозиуми и т.н. Запомнете – колкото по-голям кръг от познати имате,  толкова по-лесно ще си намерите нова работа.
  6. Не забравяйте да обновявате листа с компаниите, да добавяте нови и да следите къде и какви обяви публикуват.

Сега не ви остава нищо друго освен да следвате стъпките в списъка си и дисциплинирано да проверявате за нови обяви по които можете да кандидатствате. Не губете търпение и позитивно настроение. Понякога нещата не се случват веднага, но със сигурност в този процес ще се запознаете с нови хора и научите интересни неща, които могат да ви бъдат от полза по друго време.

Учените отдавна знаят, че над 75% от успеха се прогнозира от оптимизма, който влагаме в дадено начинание , в подкрепата, която получаваме от близките си и от факта да виждаме стреса (получаването на отказ) като предизвикателство, а не като провал.

Успех на всички!

 

Таня Тодорова
Психолог – консултант подбор на персонал
www.Make-my-CV.com
Профил в LinkedIn
Профил в ProBook

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от !ИЗБРАНО