БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

marinopoylos-falit

Пременил се МАРИНОПУЛОС, погледнал се, пак в тия!

от

От първата аптека, до един от най-големите фалити в Гърция. Идва ли краят на мъченията? Маринопулос внесе в съда молба за несъстоятелност!! 

ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ  и малко предистория за държащият правата на марката Карфур на балканите гръцки “титан” Маринопулос…

Съюзът на работещите в Карфур Маринопулос в Гърция за пореден път подаде оплакване  за невнесени възнаграждения. Обвинения бяха отправени, че сделката със Склавенитис е поредния прах в очите, а мотото “Маринопулос отново“ явно не важи за заплатите на персонала. Подробности за “постигнатото споразумение за обединение“ бяха поместени в Регал – “Marinopoulos се опитва да убеди пазара, че може да се върне на него“.

На персонала беше обещано плащане за 9 юни, но суми още не са изплатени, преведен е процент от дължимите суми въпреки, че платени медии побързаха да успокоят отдавна лъгания “пазар“ на труда и контрагентите за изплащането им. Никой вече не се връзва на тази плувка без стръв. От асоциацията на работниците твърдо се противопоставят на постоянното бавене на възнагражденията от страна фирмата.

0

Корабът Карфур Маринопулос отдавна е подводница без перископ.

Капиталовият контрол в Гърция доведе до стагнация на пазара, а липсата на свежи средства от страна на Маринопулос  е осезаемо видима по празните рафтове. Основни стоки липсват, а малкото останали доставчици зареждат само срещу заплащане. Най-големите марки на гръцкия пазар вече липсват от асортимента на веригата магазини. За да прикрие осезаемо празните рафтове фирмата отряза част от височината на стелажите в повечето магазини.

В България – Най-големият магазин на Карфур, този в търговския център “Тhe Mall“ вече е собственост на “УниКредит Булбанк”.  Той бе изнесен за публична продан от частен съдебен изпълнител заради натрупани дългове, като началната цена на търга  бе 32 308 661 лв. с ДДС. Поради липса на други претенденти, обезпеченият кредитор “УниКредит Булбанк” придоби актива. Повече подробности за придобиването прочетете на страниците на Капитал – “Carrefour се продава за 32 млн. лв.“ и Банкеръ – “УниКредит Булбанк се сдоби с половината на The Mall

С магазина на “Карфур” в столичния квартал “Младост” нещата са по-сложни, тъй като няма изгледи собственикът на търговската верига – “КМБ България”, да успее да възстанови бизнеса си. След като френската компания майка се оттегли от собствеността, гръцкия собственик се оказа в невъзможност да запази инвестицията си. Лошото управление и високите разходи на фона на световната криза се оказаха непреодолима бариера. Опити за сливане и продажби не доведоха до нищо, увеличиха колапса и създадоха още по-големи задължения, както в България, така и в Гърция.

Още по-голяма ирония в тази въртележка от фирми е, че 149-те франчайз магазини, които Маринопулос придоби от Арванитидис през 2014-та. Дали вестниците умишлено тогава не вдигаха акциите на Маринопулос? Факт е, че на сайта на Маринопулос тази информация вече е изтрита.  По-късно част от тези магазини бяха затвори, а останалите покръсти с френския франчайз… Някои от отворените магазини затвориха след броени месеци, като този в Лариса.

Днес останалите 141 супермаркети са на път да се сдобият с поредните нови собственици Карипидис според подписания предварителен договор на 20 май и обещанията за изплащане на заплати, заради които в момента стачкува персонала.

Алтернативи за продаване на активи…

Продажба на другата им собственост или заем не би помогнала особено. Завод ФАМАР е оценен на около 250 милиона, но 60% от него са заложени.

Да припомним, че под ръководствата на Маринополус се вкараха франчайз марки като “GAP”, “Старбъкс”.

Доста странна покупката от страна на Marinopoulos са 51% от веригата CMR Ариадни на преди около 6 месеца. На фона на липсата на свежи средства, вместо да свива изложбените си площи, фирмата се опитва да създаде лъжливо усещане в евентуалните кредитори, явно в желанието си за рефинансиране. Определено голите рафтове няма да се напълнят с покупка на още голи рафтове!

Засега историята ни е позната. Въртележки от фирми, неплатени борчове и заплати, работници на борсата, фалирали дребни и средни доставчици, невърнати банкови многомилионни кредити… И нито един виновен мениджър. Собствениците се препират в нови дрехи и нови пазара. Табелите се подменят и цирка си продължава, а държавата не се намесва! По различни оценки в пресата дупката в портфейла на Marinopoulos към момента е от 1.5 до 3 милиарда евро към над 1000 длъжници до момента.

1

2

3

4

5
6

7

8

Новото М

Черешката на тортата е представеното ново лого от Маринопулос и нов девиз, явно надявайки се да се сдобие най-после със свежи средства и да постави нещо на рафтовете в магазините си. Както се казва КРАЛЯТ Е МЪРТЪВ, ДА ЖИВЕЕ КРАЛЯТ! Времето ще е свидетел на събитията и ще покаже какъв ще е успехът на “Новото М“… или се е пременил – пак в тия!

9

Събитията изпреварват времето…

Съвсем естесвено и от страна на фирмата Склавенитис, която се очакваше да обедини капитал заедно с 33 магазини на Маринопулос под марката им с лого на Карфур, обяви че замразява предвидената сделка. Очакваше се там да се влеят над 600 000 милиона. Но явно историята от “сделките” в България се повтаря и в Гърция.

От първата аптека до един от най-големите фалити! Над 3000 фирми доставчици ще повлече след себе си Маринопулос. Фалитът може да се сравни по размери с този на Лемън Бродърс в САЩ. Безработни ще останат 13 000 души от веригата с над 1000 магазини и най-голямата в Гърция и Балканите. Дългове има и към застрахователните дружества и към държавата. Персоналът от няколко месеца е със неплатени възнаграждения. По всичко личи, че съдбата ще се решава в съда.

marinopoylos-pharmacy

Очакваме развръзката…

Предишни публикации по темата:
7 януари – НА КЪДЕ ПЛУВА CARREFOUR СЛЕД УДАРА В АЙСБЕРГА?
13 март – КОЛКО Е КЪСА СЛАМКАТА НА УДАВНИКА Carrefour?!

 

Надежда Стоянова
www.BulgariaPress.com

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от БЪЛГАРИЯ