БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

търсене на работа в 21-ви век

ТЪРСЕНЕ НА РАБОТА В 21 ВЕК, 1-ва част.

от

 Първа част – Необходими документи за намиране на работа

„Търсенето на работа, само по себе си е работа“. С тези думи започна моето обучение по програмата на LНН (най-голямата американска компания, която предлага методики за търсене на работа). Какво ни съветва специалистът по трудова и организационна психология г-жа  Тодорова?!

Много хора не си дават сметка, че това е точно така: самото търсене на работа е също работа и като такава трябва да имате план за действие, за да се увенчае с успех начинанието ви. Планът включва – стратегия и документи. Ще разгледам в две отделни статии изграждането на стратегия за търсене на работа и документите, които е добре предварително да подготвим, за си улесним задачата.

Искам да направя едно важно уточнение,

ще разгледам случаите, когато се кандидатства директно към компанията, която търси служители или чрез агенция за подбор. Търсенето на работа чрез обяви във Фейсбук групи от неясен подател или от нелегитимни, нелицензирани посредници и т.н. няма да бъдат предмет на тази статия. Всеки, който реши да рискува и да се отзове на такава обява поема риск и трябва да бъде наясно, че последствията са изцяло за негова сметка.

Ignorantia juris non excusat или Ignorantia legis neminem excusat е необорима презумпция още от зараждането на правото и се превежда така:  „непознаването на закона, не освобождава от отговорност или не извинява“. В нашият случай, незнанието, че подборът на персонал е лицензирана дейност и тя може да се извършва само от лицензирани посредници не спестява последствията за кандидат, който е пропуснал да научи тази информация и се е доверил на нелегитимен посредник. Фактът, че тази дейност е лицензирана улеснява изключително много кандидатите. Всеки кандидат е в правото си да поиска номера на лиценза на съответния посредник и да го провери в Агенцията по заетостта.

Лицензираните посредници в България можете да намерите на сайта на Агенцията. В страните от Европейският съюз също можете да потърсите списъци на лицензираните посредници. Те се намират в съответните институции  и да проверите дали компанията, с която водите преговори има такъв лиценз.

Защо има толкова много хора подлъгани от обяви във Фейсбук?

Може би, защото биват изкушени от факта, че информацията се предоставя на един клик разстояние. Ако все пак държите да поемете този риск и да се отзовете на подобна обява, е редно да обърнете внимание на следните факти:

  • Лицензиран посредник ли е фирмата, която е публикувала обявата. Изключително рисковано е да се доверите на фирма, която не сте проверили, особено, ако се касае за работа в чужбина.
  • В случай, че има посочена заплата на всяка цена потърсете информация дали сумата кореспондира с нивата, които са характерни за този бранш. Ако има разминаване, това е повод да се усъмните сериозно.
  • Личните данни могат да изискват само работодателите или лицензираните посредници за работа. В никакъв случай не предоставяйте банкови сметки, кодове за дебитни или кредитни карти.
  • Ако попаднете на обява, в която се търси спешно човек за строителен обект или за грижа на възрастен, почистване на дом, опитайте се намерите колкото може повече информация за лицето, което я предлага. Поискайте телефон и разговаряйте с него. Помолете за адреса и ако имате възможност посетете обекта или помолете ваш познат, близък да го направи, ако вие нямате тази възможност.

При всички случаи, ако нямате опит с подобни обяви е добре да се консултирате с някой, който има повече опит или вече е работил с лицето, което предлага тази работа.

Да започнем с документите, които е необходимо да притежаваме, за да имаме успех с намирането на нова работа.

Много хора пренебрегват факта, че в 21 век СВ-то е картичка, с която се представят и създават първоначално впечатление. Огледайте се – живеем в дигиталната епоха и дори да кандидатствате за готвач или сезонен работник със сигурност ще ви искат да изпратите СВ. Освен професионално написано СВ, е добре да подготвите някаква рамка на мотивационно писмо. Може да го променяте в зависимост от конкретната позиция, препоръки от бивши работодатели, дипломи и сертификати, които да представите при необходимост.

Много хора подценяват СВ-то и смятат, че ако прочетат две-три статии в интернет за писане на СВ ще бъдат в състояние да си изготвят прилично такова. Специалистите в подбора, които на ден четат поне 10 СВ-та с един поглед преценяват дали да обърнат внимание на едно СВ или да го пропуснат. СВ-та с правописни грешки, неподходящ изглед, зле оформени и без пълна информация не грабват окото на специалиста в подбора и по-скоро биват отхвърляни. При наличието на 20 или 30 СВ-та за една позиция, наистина никой няма време да чете неграмотно написано СВ.Cv

Подробностите са важни!

Има разлика какъв формат използвате, ако например кандидатствате в държава от Европейския съюз или сте решили да си опитате късмета в САЩ. За щастие не е нужно да се превръщате в професионалисти по изготвяне на СВ. Има много компании, които предлагат тази услуга и е достатъчно да потърсите в интернет компания, която извършва това и да се свържете с нея. Такива компании могат да ви съдействат и в написването на мотивационно писмо.

В случай, че искате да кандидатствате в чужбина е хубаво предварително да преведете и легализирате дипломите си. Това отнема време и ако попаднете на подходяща оферта е добре да разполагате с документите, които могат да ви поискат, а не тепърва да задействате процедурата. Проучете внимателно законодателството на съответната държава,  с каква сума е необходимо да разполагате. Ако изникнат непредвидени обстоятелства, към кои институции можете да се обърнете  и да потърсите помощ и съдействие. Проучете кои са организациите, които защитават служителите при нарушаване на техните права и си набавете техните координати. Потърсете и се свържете с български организации или групи, които вече пребивават там, където отивате. В случай на нужда те могат да ви дадат ценни съвети и да ви помогнат да се ориентирате правилно в обстановката.

След като имате необходимите документи можем да пристъпим към изготвяне на стратегия за намиране на работа.

Очаквайте втора част в следващата статия.

 

Таня Тодорова
Психолог – консултант подбор на персонал
www.Make-my-CV.com
Профил в LinkedIn
Профил в ProBook

 


PS. – Втора част – Стратегия за намиране на работа

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от !ИЗБРАНО