БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

АТЕНТАТ! 50 убити и 53 ранени са жертвите на Омар Садики Матеен до последния час…

от

Авганистанец с американско гражданство направи атентат и изби в популярен нощен гейклуб “Пулс” в американския град Орландо поне 50 човека и рани още толкова. Присъствали са над 320 посетители. Малко след 2 часа след полунощ в събота 29-годишният Омар влиза и започва да стреля над 3-4 минути с пистолет и с автомат. След това се барикадира и взима заложници.

1

Това е най-голямата масова атака досега в САЩ.

Интересно е, че терористът се е обажда 20 минути по-късно на телефон 911 за да заяви отношение към Ислямска държава. Баретите нахлуват след 3-часовата обсада и терористът е убит на място. Жертвите са били толкова много, че извиканите екипи са ги маркирали с жълти и червени цветове, за да знаят на кои да окозват първо медицинска помощ.

2

3

Оръжието е закупено от него легално само няколко дни преди атентата!

Допуска се, че може да е имал връзки с ислямисти. През 2011-та и 2014-та два пъти е бил разпитван от ФБР заради симпатии към терорист. Предполага се, че актът е в резултат на омраза. Тепърва ще се проверяват всички версии и дали Омар е имал връзки с ИДИЛ.

4

5

Омар е роден в Ню Йорк и е живял във Флорида. Въпреки разпитите, той не е бил в списъка на службите на САЩ за наблюдение на потенциални терористи. Бившата съпруга го описа като “психически нестабилен” и “неуравновесен” човек, което може да се окаже една от причините за действията му. Според NBC News, той се е заклел във вярност на ИДИЛ. А според баща му, религията не е имала нищо общо с нападението.

Все още има опасност за живота на част от ранените…

ПП. ИДИЛ пое официално отговорност за атаката. Терористът избрал целенасочено гейпартито.

Н. Станоев
BulgariaPress.com

Tags:

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от НОВИНИТЕ