БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

Уникално приземяване на ракета на SpaceX

УНИКАЛНО ПРИЗЕМЯВАНЕ НА РАКЕТА НОСИТЕЛ НА SPACEX НА ПЛАТФОРМА В ОКЕАНА!

от

За първи път, ракета за многократна употреба се завърна и кацна успешно на плуваща в океана платформа!

Подробностите:

Мисия: (SpaceX CRS-8) Изпращане на космически товарен кораб Дракон до Международната космическа станция, доставящ  модул BEAM на „Бигелоу Аероспейс“ ,  още шестнадесет мини сателита CubeSats  на Planet Labs и над тон и половина провизии за станцията.
Ракета: „Фалкън-9“ ( версия 1.2 или наречена още „Falcon 9 full thrust“ )
Площадка: Кейп Канаверал, Флорида
Локално време: 16:43, 8 април 2016г.

Какво следва в програмата?

След историческото първо приземяване на ракета носител обратно на земята през декември, когато ракетата на SpaceX изстреля в орбита 11 комуникационни сателита на компанията ORBCOMM (виж тук), сега бе направено ново постижение. За първи път в историята ракета носител се приземи успешно обратно на специална платформа в океана. Защо ли? Защото така може да се използва максимално горивото в ракетата, без да е необходимо такова за връщането и до сушата, а платформата може да бъде поставена практически навсякъде в океана (виж по-долу снимките). За това постижение Американска компания SpaceX, получи отново нашите заслужени овации.

Как точно протече полета?

Точно на 2 мин. и 38 сек. след старта на 73 км. височина и летяща с 6 500 км. в час, ракетата отдели първата си ускорителна част, за да поеме тя обратно към земята. Мекото кацане стана на 8 мин. и 35 сек. от началото на полета. Само 6 минути бяха необходими за полета обратно до плаващата платформа. Интересното е, че тази част на ракетата продължи да се изкачва до 250 км височина по параболичната си треактория и едва след серия от маневри започва свободно падане (виж по-долу снимките). За прецизното насочване се грижат стабилизатори. В последствие се включва централният двигател за да извърши меко приземяването.

В момента компанията предлага най-ниска цена за изстрелванията от около 50-60 млн.долара. Ракетата е двустепенна, тежи повече от 500 тона, а подобрената й последна версия може да носи 13 тона полезен товар до ниска стационарна орбита и повече от 5 това до геостационарна орбита.  Първата ускорителна степен , която се приземи успешно на специална платформа е с 9 двигатели и е висока колкото 14 етажна сграда – 40 метра, а втората има само 1 двигател. Ракетата е разработена за изстрелване на сателити в орбита и на космическия кораб за многократна употреба „Дракон“, превозващ до Международната космическа станция астронавти и товари.

Въпреки, че още не е ясно кога ще полети първия преизползван ускорител на „Фалкън-9“ от сателитният оператор SES отново засвидетелстваха подкрепата си в полза на ракетите за многократна употреба. А бъдещето на компанията се очертава да бъде блестящо.

Вижте самото приземяването в това видео:

Ето пълният запис на изстрелването, полета и обратното приземяване:

Снимки от полета и приземяването:

Стартова площадка в Кейп Канаверал, Флорида
3.SpaceX-CRS-8

SpaceX контролен център в Кейп Канаверал, Флорида
1.SpaceX-CRS-8

SpaceX контролен център в Хоторн, Калифорния, 15 мин. преди полета.
2.SpaceX-CRS-8

5,4,3,2,1..Zero…..
4.SpaceX-CRS-8

По време на полета, тук ясно се вижда долната част на ракетата,
която след отделянето ще поеме обратно към площадката в океана.5.SpaceX-CRS-8

Иконично представяне на треакторията и отделянето на първата част
6.SpaceX-CRS-8

Иконично описание на начина на кацане на платформата в океана.
7.SpaceX-CRS-8

Успешно приземена за първи път на подвижна площадка в океана.
9.SpaceX-CRS-8

С уникална прецизност и точност…
8.SpaceX-CRS-8

 


Полезни връзки:

SpaceX уебсайт – www.SpaceX.com,

Ракета носител „Фалкън 9“ описание за версия 1.1. на български в Wikipedia и на английски за новата модификация на Falcon 9 v.1.2. Линк и спецификация PDF.

Космически кораб „Дракон“ в Wikipedia на български и на английски в сайта на SpaceX – Линк.

Разгръщаш се модул BEAM на „Бигелоу Аероспейс“ – вижте инфо в Wikipedia на български, както и на сайта на компанията – http://bigelowaerospace.com/

Мини сателити на CubeSats – информация в Wikipedia на български и на сайтът на компанията разработваща тази мрежа Planet Labs – https://www.planet.com/

 

Петър Анастасов
BulgariaPress.com

Tags:

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от НОВИНИТЕ