БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

Маринопулос в края на "сагата"

КОЛКО Е КЪСА СЛАМКАТА НА УДАВНИКА Carrefour?!

от

Повече от година продължава агонията на гръцката компания Маринопулос.

След неуспешния опит на Маринопулос да се слее с Пикадили и няколкото съдебни дела, днес съдбата на компанията е още неясна. Истината обаче няма как да бъде прикрита. Голям недостиг и липса на основни стоки в магазините на компания е осезателна, както и масов отлив на клиенти. Дали е лош мениджмънт или умишлено източване на капитал, в момента е въпрос на гледна точка. Факт е, че отворените с фойерверки магазини в България и региона бързо се сринаха. Още по-лошо е, че повлякоха след себе си и магазините на фирмата майка. В Гърция тя бе водеща в бранша за продажби на дребно.

Какво е положението днес…

Френската фирма Carrefour няма некакво участие в собствеността, освен предоставената търговска марка, която гръцката Marinopoulos Group държи франчайз правата за региона. Това обаче е единственото позитивно в момента. Доста медии писаха за липсата на ликвидност и заведените дела към “КМБ България”. Тя е собственост на регистрираното в Холандия “КМ Болканс” дружество. Реално собствеността на компанията е на гръцката Marinopoulos Group. Интересен е и факта, че през последните няколко дни се появиха публикации в същите тези медии със заглавия “Печалбата на Carrefour се увеличава” и прочие… Случайно ли?

Естествено, НЕ.

Заглавията са верни, но се отнасят до самата компания собственик на марката и то в магазините с нейно участие по света, а не със тези в България, Гърция и региона… В тях положението в момента може да се опише като само със снимки, защото думите са излишни. Естествено тези публикации целят да успокоят една бъдеща сделка. За ния се заговори от около месец в Гърция, а именно ОБЕДИНЯВАНЕТО на Маринопулос Груп с веригата супермаркети Склавенитис!

Компанията Склавенитис е основана през 1954 г. Към 2014 г. веригата има 110 магазина, предимно в Атина. Уеб сайтът им обаче е неработещ, за да добием повече фирмена информация от извора – линк.

Маринопулос-Склавенитис може да е едно бъдещо решение, но до момента сделка още няма. А както е видно в региона, повечето сделки с такъв характер само започват, но рядко се финализират.

Каква е реалността в момента?

Преди броене дни ХЛОПНА КЕПЕНЦИТЕ единствения Carrefour в Македония в големият City Mall в столицата. Причината, огромни задължения към доставчици, банки и персонал. Всички служителите останаха у дома, а самият търговският център не е бил уведомяван за прекратяването на работа. Над 50 македонски компании, които към момента имат вземания от веригата за сумата близо десет милиони долара сезираха Търговската камера на Македония. По информация във македонския печат и сайтове на 7-ми и 8-ми февруари. Повече прочетете на сайта на intellinews. Компанията “СМБ Балканс Скопие” е също собственост на гръцкия Маринопулос. Македонското правителство настоява да бъде разследвана CMB Balkans Skopje от финансовата полиция.

Има съмнения за източване на капитала. Магазина се простираше на 4650 квадратни метра площ. На 9-ти февруари е била направена голяма акция на полицията в централата на Carrefour. Била е направена проверка на документите на фирмата съобщават от македонския press24. Ето и снимки от същия сайт на опразнения магазин линк. На сайта на netpress има снимки, показващи проблема с македонския Карфур преди да затвори врати. Още поместени снимки след фалита може да видите на сайта на factor. В началото на година Земеделската кооперация във Волос официално заяви, че спира търговски отношения с Маринопулос. Отново причина са огромните дългове към нея пише в статия гръцкият сайт paseges през януари тази година.

Картината въобще не е розова!

Ето и две статии със снимки на изпразнения Карфур в Бургас преди да затвори врати в сайта на e-vestnik.  Опразнен е и Карфур във Варна, пише в сайта си marica.

Както вече ви писахме в предишната ни статия (прочетете ТУК), Маринопулос затвори 20 магазина в Атина и Солун. С това кризата не бе преодоляна. Изнесените капитали от фирмата по посока България, Македония и Албания като вид нови инвестиции, не само се оказаха лоши, но и отслабиха позицията на фирмата на родния й пазар. Конкуренцията в момента е безмилостна. Алфа-Вита Василополус, Атинската Склавенитис и Критската верига Халкиадакис са с богат асортимент, достъпни цени и качествено обслужване. Всички те се стремят да изместят от пазара глътналата вода Маринопулос.

А защо не и да купят фирмата… Но първо нека видим това бъдещо обединение, за което в момента толкова се говори.

Истината е някъде там.

На официалния сайт четем, че фирмата Маринопулос притежава верига от 877 магазина. 35 под марката Карфур, 270 под марката Карфур-Маринопулос, 234 като Карфур-Експрес, 5 Гига маркети Кеш енд Кери, 85 Смайл маркети, 95 ОК!… Които според сайта са разделени по държави така – 18 в Кипър, 22 в България, 19 в Албания, 1 в Македония и останалите в Гърция. Дали обаче и колко това е истина? Като за начало виждаме, че сайта не е актуализирал нито затворените в България, нито този в Македония! Прави впечатление и бройката на персонала – над 13500 служители. Средно се падат около 15 служители на търговски обект. Това е сравнително малка бройка имайки предвид работното време и факта, че двама служители не покриват едно работно място. Като изключим ръководството, реално всеки магазин се обслужва от едва 4-5 работника. Това е крайно недостатъчно за бързо зареждане на магазини от такъв тип, но явна ниският оборот и текучество на стоки балансира проблема. Определено нивото на обслужване е доста занижено.

В статия на сайта Фимес четем за 520 магазина собственост на компанията Маринопулос и 380 франчайз с други фирми. Повече инфо ТУК. Както виждаме бройката не само не е по-малко от обявените на сайта на компанията с приспаднати затворените вече магазини, но е дори с 20-30 магазина повече. Явно, всеки разполага с различна информация.

Да се върнем към

евентуалното бъдещо сливане Маринопулос-Склавенитис!

Очакваното сливане би довело до една нова компания с бъдещ годишен оборот от 3 милиарда евро. Тя може би ще възвърне баланса на пазара на дребно и ще се справи в борбата с конкуренцията. От страна на Склавенитис се очаква да инжектира 150 милиона капитал в новата компания и още 150 милиона под формата на имущество. Маринопулос от своя страна се надява рефинансиране и на собствен капитал заедно с отпуснатите му до сега банкови заеми. Надежда за нов дълг за 100 милиона, като се има в предвид, че вече се застрахова с отпуснат кредит за 75 милиона от началото на годината. Очакванията са Склавенитис да инвестира с активи за 600 милиона евро. Двете компании ще имат равен дял и брой членове в борда на директорите на джойнт венчъра. Склавенитис ще избира главния изпълнителен директор, а Маринопулос председателя на борда на директорите. Надяват това споразумение да бъде подписано до месец. По-важното е обаче, дали ще бъде одобрено от Комисията по конкуренцията.

Ако сделката бъде одобрена новата фирма ще има налични 33 хипермаркета с търговска площ над 160 000 кв.м. с над 3000 души персонал. За сравнение тези магазини в момента реализират 335 милиона годишен оборот. Не е ясно как новата фирма ще успее да увеличи 10 пъти този оборот. В момента всичко това страшно прилича на раздухването на сделката в България между Пикадили и Карфур.

Нова партенка ли ще се окаже и тази новина, предстой да видим.

В сайта си news247 съобщава, че във връзка с бъдещото обединение Маринопулос се надяват да оправят проблема с ликвидността си с ново отпускане на заеми до размери от 200 милиона евро и преструктуриране на старите заеми в нови дългосрочни.

На 11-ти март 2016, компанията Маринопулос обяви, че във връзка планирането за развитието на компанията, са се договорили за финансиране с четири банки. Това ще стане на два етапа, като единия се предвижда да е веднага в рамките на три месеца, веднага след евентуалното приключване на обединението със Склавенитис в новото дружество. Това четем във protothema. Времето ще покаже дали това ще стане реалност или ще е поредната плуваща сламка на която се е качила компанията Маринопулос.

Какво е интересното за компанията Склавенитис?

Тя е пълна противоположност на Маринопулос, не печата брошури, не работи в предвидените от закона недели, не рекламира по радио и телевизия, нямат купони за печалби и събиране на бонуси във вестниците, не присъстват дори във Facebook и Twitter,а уебсайтът им не работи. И до днес не се разширяват извън окръг Атики, с две думи запазват семейния привкус на компанията и връзката и с персонала и клиентите. Ако се стигне до сделка ще е интересно да се наблюдава как два напълно различни бизнес модела ще се обединят под един чадър и дали ще се запазят сухи!

Ето и малко снимки от състоянието днес на един от супермаркетите Маринопулос. Сами може да видите изпразнените рафтове. Няма прясно мляко, а киселото е в минимални количества и асортимент само големи опаковки, няма едно яйце в магазина, пресните колбаси са сведени до нула. Захарните и шоколадовите изделия липсват, няма една шоколадова вафла и шоколади в магазина. Повечето от рафтовете са подредени само с един продукт и то в редица по един брой. В определени магазини дори бяха отрязани рафтове и стелажи на височина за да не изглеждат толкова празни. Най-грозна е гледката в МЕГА и ХИПЕР магазините им, където търговските площи са най-големи, а недостига на асортимент и количества е най-забележим. Повечето рафтове по няколко метра от долу до горе съдържат само един продукт. Забележително е и дори, че на три различни места в магазина има пълни рафтове с руло хартия за кухня и тоалетна хартия, евтин и запълващ търговски обем продукт. При посещението ни в този супермаркет имаше общо 4-ма човека персонал и едва няколко клиенти за двадесетте минути престой.

Естествено е, че при такова предлагане да няма и никакво търсене от страна на клиентите.

Лош мениджмънт или умишлено източване доведоха до това състояние Маринопулос? Кой може да твърди със сигурност.

Оправданието е световната криза, но нека не забравяме, че зад малкото продавачи на едро и дребно се намират хиляди производители. Въпросът е, че ако дори един едър търговец изпусне спасителната сламка, това води до удавяне на цяла верига фирми след себе си, предимно семейни или тепърва пробиващи. Затова тук е мястото на държавата, да проверява и контролира такива търговци. Да проверява отпуснатите им кредити, потоците капитали към и извън страната ни, както и всички сигнали за злоупотреби. Видяхме вече какво стана, когато една банка вдигна белия флаг. Дано родният производител не остане излъган от подобни инвеститори. Защото когато капиталите са източени, вече е доста късно да спасяваме пробития кораб.

Очакваме развръзката…

Интересно е дали и институциите в България също очакват развръзката или ще се самосезират преди родните ни производители да бъдат пометени от чужди грешки! Защото тогава със сигурност ще е късно!

Ето и снимки на състоянието на магазините в момента:

11

12

13

14

15

16

17

21

22

23

24

25

27

41

43

44

Прочетете и предишната ни статия по темата: НА КЪДЕ ПЛУВА CARREFOUR СЛЕД УДАРА В АЙСБЕРГА?

 

Надежда Стоянова
www.BulgariaPress.com

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от !ИЗБРАНО