БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

#КОЙ СЕ НАТИСКА за НС на БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА !?

от

Или по-точно – Истинското лице на скандала!

КОМУ Е  НУЖЕН  ТОЗИ СЪВЕТ – Национален съвет на българите в чужбина от 80-90 човека, даващи съвети на институциите и правещи някаква връзка между тях и диаспората! НЕ Е ЛИ ПО-ЛЕСНО държавата да контактува с гражданите си в чужбина директно и да си върши елементарните задължения, кому е нужен “преводач”, “съветник” и още една зависимост между гражданите и институциите!

Тези самообявили се за наши представители хора, след неуспешен опит да реализират по места “Временни обществени съвети” на българите в чужбина и чрез тях да търсят връзка с държавата, решиха да прескочат и директно да се запишат за представители на народа. От около месец, шепа хора, записана под наименованието “Консултативен съвет” към Държавна агенция на българите в чужбина. Влезли под кожата на управителя на агенцията г-н Вангелов, тези хора му предоставят списък с “кандидат съветници” и по “негово” предложение консултативния орган е създаден. Никъде обаче в не се споменава публично за тази дейност. Десетки срещи на шепа хора, представящи тези кухи структури ВОС с държавни служители, тайни разговори, телефонни обаждания, лични имейли или пък направо в кабинета се решават бъдещи въпроси за БЪЛГАРСКАТА ДИАСПОРА, която няма информация няма за случващото се. На сайта на Агенцията за българино в чужбина няма нищо публикувано, а реални “сбирки” вече има.

Ще попитате къде и как тези хора от чужбина „наши представители“ се срещат с българската администрация! И тук идва смешният и жалък момент: уебсайт за езиково обучение! Защо? Най-вероятно защото е по-сигурно и тайно. Кой ще се сети да ги търси там? Дали обаче Европейската комисия е помогнала за създаването на този сайт, за да се прави на него ТАЙНА ПОЛИТИКА !?

i-portal-800x500

Естествено, на сайта никъде не намираме списък на членовете на КС, представителите на ДАБЧ и техническите лица, регистрирани на тази платформата наречена “iPortal”.

i-portal-login

Скрит, но дали е надежден?

Всичко е 100% покрито. Пародията е, че и самите членове на портала не могат се оправят с него, но това е разбираемо, все пак е сайт за обучение на чужди езици. Не е ясно какво е накарало хората да ползват този сайт, след като има много други по-професионални платформи: с чатове, видеоконференции, бази данни за документи, записи на заседания и прочие. Най-вероятно нечий личен интерес.

i-portal-inside-800x500

Факти за самата платформа. Сайтът е с почти нулева посещаемост, бил всичко е бил хакван няколко пъти. Ето един от тях:

i-portal-hacked-800x500

Сигурността му на защита е до ниво познания на ΙΤ специалист от 2-ри курс на университета. Както самите ние се убедихме, наш колега третокурсник в Техническия университет София успя да се логне в системата за 5 минути. Какво има там? НИЩО. Няколко неуспешно проведени срещи:  на 12-ти декември, на 4-ти януари и последната от 26-ти  този месец.  Посещаемостта на срещите е незадоволителна, а ниският брой хора е разбираем:  лоша връзка и скорост на сървъра при едновременно логнати потребители извън България.  А и не може да очаква друго, имайки предвид локацията на сървъра в Пловдив. Аудиофайловете са просто смешни и качеството на записа е под-всякаква критика. Разбира се за тях ще говорим в отделна тема. Ще завърша с една снимка от Alexa, потвърждаваща ниския ранг на този сайт:

i-portal-alexa-800x500

Да се върнем на въпроса: КОЙ ИМА ПОЛЗА ОТ ТОЗИ СЪВЕТ? Защо сме разделили българите на такива в чужбина и такива в България? Не е ли законът равен за всички? Вярвате ли, че 80-90 уж безплатни съветници, но на държавна издръжка, ще допринесат за връзката ни с  родната администрация? На всички тези въпроси е редно да намерим отговори. А до тогава – НЕЗАБАВНО ОТЗОВАВАНЕ НА ТОЗИ ТАЕН И НЕУПЪЛНОМОЩЕН ОТ ДИАСПОРАТА КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ !

Прочетете и предишната статия по темата: “СКАНДАЛ, КАК СЕ ТВОРЯТ ЗАКОНИ ЗА ЕМИГРАНТИТЕ НА ТЪМНО“.
И продължението – част 3-та: “НЕЛЕГИТИМЕН “КОНСУЛТАТИВЕН“ СЪВЕТ към ДАБЧ

П.Анастасов
www.BulgariaPress.com

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от !ИЗБРАНО