БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

ДВАМА СЕ БОРЯТ, ТРЕТИЯТ ПЕЧЕЛИ! А ЗАЩО НЕ?

от

БЪЛГАРИЯ и ИРАН между великаните!
Понякога нещата са по-лесни от колкото изглеждат! 
Два свята напълно различни, но много приличащи си, два страни писано им да бъдат в епицентъра на събитията, апетитна хапка за всеки великан. Коя е Ислямска република Иран?

Геополитическо и стратегически място на държавата са интерес и за изтока и за запада. Духовна, религиозна и историческа сила, наследници на древните перси, намиращи се върху едни от най-големите залежи в света на течни горива. Държавата Иран, сравнена с родината ни е 15 пъти по-голяма по територия и 11 пъти по-население. Граничи със 7 държави по суша, чрез Каспийско море има директен път до още 3, а Персийският залив дава достъп на Иран до други 6, както и излаз към международни води. Кое е общото ни…

С близо 40 вековната си история, Иран има с какво да се гордее. Населението е основно от Перси – 60%, както и азербайджанци – 24%, кюрди – 7%, лури – 2% и едва 3% са араби!  По религия са разделени на мюсюлмани 84% (в т.ч. 79% шиити и 5% сунити), половин процент християни и 15% други религии, а атеизмът е забранен (наказва се със смърт).

Иран е вторият най-голям петролен производител от държавите членки на ОПЕК и държи третото място от световните запаси в размер на 10%. На второ място е след Русия по запаси от природен газ в света.

Природа, релеф, климат и разположение привличат големите супер сили към тази апетитна хапка години наред, но и до ден днешен не могат да я покорят, нито от вътре, нито от вън. Въпреки ембаргото наложено й заради собствените разработки на ядрената й програма, Иран се държи стабилно в региона и показва, че не може да бъде поставена на колене. След последните преговори й бе обещано да бъдат освободени 30 милиарда, от запорите й на авоари в международни банки заради ембаргото. Което означава, автоматично освобождаване от резервите и на нови количества гориво на световната борса.

Иран се намира на пътя между Изтока и Запада, но за разлика от Турция не е избрала ничия страна да коленичи. Въпреки, че западът обвинява режима в тоталитаризъм и диктатура, а в нашите представи Иран изглежда държава от третия свят, нещата не са точно така.

Иран има НЕЗАВИСАМА собствена армия, произвежда оръжия сам (дори подводници), разработва ядрена енергия и по последни данни вече е с препълнени силози с балистични ракети, с възможност да носят и ядрени глави! Дали има такива глави не е важно, по-важно е че тази политика налага Иран като призната от запада сила и фактор при определяне на правила и преговори. А нас ни накараха да затворим производствените мощности на AEЦ, дали заради екология и природа само?

(*натиснете на снимката за да я отворите на цял екран)

EW-map-800x550

Потоците на стоки, услуги и работна ръка вървят по два потока от Изток към Европа, защото в обратна посока, почти няма движение, като изключим суровини за рециклиране. Така Европа се превръща в необятен пазар, а държавите от изток основен доставчик. Тези вече спомената потоци (отбелязани на картата със зелен цвят) имат две основни държави държащи ключа за входа им в Европа, това са Русия и Турция.  Точно тук ИРАН се появява като пречка. След поредицата от войни от запада над всички държави с петролни богатства или стоящи на пътя на двете култури, Иран стана бариера и не позволи налагането на външна политика в държавата. Нещо, което ние България и Гърция се опитваме да направим, но вместо да влезем в ролята на диригент на тези потоци от Турция, Близкия и далечния изток, ние все още сме разделени на две – прозападни и произточно ориентирани. Хем сме в НАТО, а самолетите са ни руски и Турция ни е враг, хем сме против Русия, но купуваме от нея на двойна цена горива, хем сме в Европа, но не сме равноправни, хем сме с Американците, но искат визи…. (На картата със синьо са отбелязани държавите с ключово значение, но все още без явна ориентация към изток или запад, нещо заради което са под постоянен натиск)

Едно е ясно, географски и стратегически и ние, като Иран е редно не да изберем на чия страна сме, а да заработим за нашето собствено благо. Няма как да бъдем обиколени  и пренебрегнати, заедно с Гърция ние държим ключа от обратната страна на тази ЕВРОПЕЙСКА ВРАТА и всички минаващи през нея трябва и е редно да отдават значение на този факт.

Чрез по-висок контрол и правилна външна политика региона на Балканите може да е проспериращ и процъфтяващ, както икономиката, така и в туризма и много други сфери. Достатъчно е само да докажем на околните (Изток –Запад), че може да свирим и по собствената си свирка. Едва ли това може да стане с мълчание.

Ето и малко сравнения между България и Иран. Има доста хора, незнаещи дори къде се намира тази държава, както и факта, че в нея не живеят нито негри, нито араби! Още едно от нещата, което попаднали в буферната зона ни беше отнето – образованието.

Малко статистика (част от данните са закръглени за улеснение при сравняване):

tablica

Сами си направете заключенията, кое е по-важно – размери и големината на територията, климата и природата, находките или КОЙ управлява потока на всичко това! Дали всичките тези обещания от изтока и запада не са само една пропаганда, целяща да ни дели и владее. Дали има значение кой, каква религия изповядва, ако всички живеят в мир, доволно и добре?

И понеже знам, че в много от вас ще породи интерес казаното дотук, направете си труда да натиснете следните 4 линка. Това са резултатите от търсачката Google при търсене за комбинация от думите ИРАН + ГРАДОВЕ, ПРИРОДА, ТУРИЗЪМ, АРМИЯ… Достатъчно е просто да разгледате първата страница от резултатите и ще разберете, че онова с което ни се промиват ушите не е точно така!

ИМАМЕ УСЛОВИЯ да бъдем това, което искаме! Въпроса не е как да стане, а кой да го направи? Защото всички власт имащи знаят начина, но не желаят да променят статуквото. Всеки защитава, нечии чужди интереси! Нужно е тотална промяна на статуквото, пълен отчет и носене на отговорност на всички управлявали до днес последните 25 години, конфискация и национализация на всичко недоказано и строг контрол на тази ЕВРОПЕЙСКА ВРАТА. За всяка чужда виза, виза и у нас. На всеки чужд войник, по едни и от нас! Иначе още 500 години, ще робуваме “свободни” в собствената си държава.

П.Анастасов
www.BulgariaPress.com

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от !ИЗБРАНО