БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

shofiorski-knijki

ВАЛИДНОСТ НА ШОФЬОРСКИТЕ КНИЖКИ И ТАБЕЛИТЕ НА АВТОМОБИЛИТЕ В ЕС

от

Всичко за МПС-та, права за управление, застраховки и законодателството в ЕС за тях, както и кога и защо подлежите на глоби!

Ако пътувате или се местите в други държави на ЕС е редно да знаете какви са законите, правата и задълженията Ви свързани с ползването на лични или заети превозни моторни средства, както и документите доказващи правоуправление, застраховки и прочие. Може да намерите необходимата Ви информация, описана в Официалния уебсайт на Европейския съюз на български език в следните линкове:

Шофьорски книжки

Какво представлява единната шофьорска книжка в целия ЕС

Как се издават шофьорски книжки в ЕС

Признаване и валидност на шофьорските книжки в ЕС

Какво да направите при загуба или кражба на шофьорска книжка

Как да подновите или замените шофьорска книжка *

(*ЗАБЕЛЕЖКА: Конкретно за Гърция вижте отдолу под черта необходимите документи за подмяна на българската с гръцка шофьорска книжка.)

Другата важна тема са самите превозни средства, регистрацията и пререгистрация им. Също и правата и задълженията ни свързани с европейското законодателство относно тези превозни средства. Важно е да разграничим правилно понятията временен престой от постоянен, както кога и при какви условия е нужно да регистрираме/пререгистрираме превозните ни средства.

Автомобили

Наемане на автомобил в чужбина

Продажба на вашия автомобил в чужбина

Покупка на автомобил в чужбина

ДДС за автомобили, купени в чужбина

Регистрация на автомобили и данъци

Формалности и документи при регистрация на автомобил

Валидност на автомобилната застраховка в ЕС

Покритие на автомобилната застраховка в чужбина

При проблем към кого и къде да се обърнем за помощ и съдействие. Често тълкуването на законите в държавите членки се превръща проблем и води до последствия за гражданите на ЕС, затова е важно да знае кои са институциите, към които да се обърнем за информация. Телефон 112 е валиден за всички държави от ЕС и може да се свържете за спешна помощ.

Национални контакти в България

Изберете конкретната държава, за която търсите

 

Още линкове към темата:

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ

ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

В сайта на МВнР в раздел Консулски услуги за подмяна на СВИДЕТЕЛСТВО ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МПС не е дадена никаква информация какво да правят гражданите живеещи постоянно в Европейския съюз, описали са само за живеещите само извън ЕС. Явно останалите не заслужаваме поне един линк откъде да се информираме. Пореден пример за бездействие, да не говорим за разпространение на тази информация. Вижте “информацията” в сайта на министерството ТУК.

 

P.S. Названието “Европейска книжка” означава, че този документ удостоверява/доказва правото ви на правоуправление и всяка членка на ЕС го признава, както и се задължават да издават всички държави единен такъв документ, съставен и написан по едни и същи правила! Книжката се издава от държавата по МЕСТОЖИВЕЕНЕ, без значение къде сме изкарали първоначално курсовете в друга. Тоест хората живеещи в родините си, карат както и досега с тази нова книжка в родината си и в другите държави на ЕС ако отидат временно за туризъм или командировка, но НЕ СА ТАМ ПОСТОЯННИ жители.

Ако решат да се преместят в друга държава, просто подменят родната си книжка или ако е издадена в трета държава с книжка за управление по МЕСТОЖИВЕЕНЕ. На практика ние само подменяме книжката. Стара ни книжка като документ се връща на издалата я институция. Ако ние решим да се завърнем в България, в КАТ отиваме и връщаме чуждата книжка и си взимаме българската. РЕАЛНО тук не говорим за нови документи, а по-скоро за преиздаване на самата карта като документ от държавата ни по местоживеене. Това важи и за регистрационните номера на колите също.

За съжаление това е законът, а защо държавата ни в лицето на Външно и Посолства не предприемат дори елементарна кампания за информиране по тези въпроси не е ясно. Все пак законите сме длъжни ние да търсим, а не някой да ни информира. Всички закони са публикувани в държавен вестник и дотам. Истината е една, дори и незнаещи много пъти сме спирани и предупреждавани поне чест от хората и въпреки това има такива не желаещи да направят тази замяна. Но един ден може късметът да ни изневери, а глобите са доста солени. Също не е ясно и защо застрахователните компании приемат да правят застраховки на автомобили, чиито собственици са с неподменени документи (явно да не ни загубят като клиенти)!

 

 


Пример за Гърция

Необходими документи за подмяна на българска с гръцка шофьорска книжка, за граждани на Република България постоянно пребиваващи на територията на Гърция подаващи се в “ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ”:
(проверете къде е адресът на най-близкото място на тази институция до вас и телефоните за връзка – ТУК)

  1. Молба заявление по образец (ще го получите на място, данните се попълват бързо и лесно);
  2. Копие от данъчния Ви номер (на документа удостоверяващ регистрацията му);
  3. Копие от документ за самоличност (валидни лична карта или паспорт);
  4. Копие от документа Ви за пребиваване в Гърция (жълт или син наречени „АДИА ДИАМОНИ“, но издаден поне 95 дни преди подаването на молбата Ви.);
  5. Една снимка с размер 40х60 цветна;
  6. Копие от самата шофьорска книжка;
  7. Заплатена такса „параволо“ от 30 евро (параволо може да извадите в КЕП и да заплатите в банка и трябва да приложите плащането още при подаване на молбата заявление.).

Може да се подаде заявлението, както и да се получи новата шофьорска книжка и чрез упълномощено от вас лице, като заявите това в молбата заявление или чрез заявление издадено в КЕП. Срока на проверка може да доста дълъг (2-3 и повече месеца), но вие ще получите копие, че сте подали заявление. Когато стане готова шофьорската книжка, тогава чак ще върнете българската си такава и ще получите новата. Т.е. на практика вие не оставате без документ за правоуправление.

ВНИМАНИЕ !!!

700 евро е размера на глобата за шофиране с неподменена шофьорска книжка от постоянно пребиваващи граждани на ЕС на територията на Гърция. Разбира се може да я платите рамките на 10 работни дни с 50% отстъпка. Сравнено с цената на издаването на нова книжка – 30 евро е просто ненужен риск и неспазване на законодателството, което може да се тълкува по доста неприятен за нас начин при по-тежки пътно транспортни произшествия. Дано не се стига до такива разбира се.

Петър Анастасов
www.BulgariaPress.com

1 Comment

  1. Ето и нещо от нета по темата за подмяната на книжките ни на територията на Испания и е от 2012-та година! -> ЛИНК

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от !ИЗБРАНО