БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

ПЕТРОЛЪТ ПАДА, СПЕКУЛАТА СЕ УВЕЛИЧАВА

от

Спада ли цената в действителност или едни обедняват още повече, а други препълват джобове!

За последните два месеца цената на суровия петрол на световната борса спадна с около 14%. Това се отрази по различен начин на Балканите, най-бедния район в Европа. Цената на крайният продукт – бензина и дизела е относително непоносима спрямо дохода на хората. Т.е. в потребителската кошница е възможна за единица труд закупуване на гориво в пъти по-малко от това на “равните” ни братя от Европа. Дали?

Ето фрапиращи разлики:

В Македония се намира гориво А95 на цена 0.70 евро, в България се държи на около 1.00 евро, а в Гърция стига фрапиращите 1.40…. ЗАЩО? Всичко това е държавна политика продиктувана от частни интереси. Групировки стоящи на входа и изхода на рафинериите контролират цените на пазара. Картел и уговорки държат печалбите на максимум, а това води до високи цени в цялата потребителска кошница, защото горивата са едни от основните разходи и в производството, и в превоза на готовите стоки. Така вместо да наблюдаваме реално намаление базирано на новите по-ниски цени на горивата на световната сцена, ние дори стигаме до парадокс чрез данъчни ставки, митнически тарифи и прочие “държавни” инструменти да заплащаме все по-големи проценти за добавени данъци и ставки над основната цена за горивото. Ето поредния пример в Гърция. Вече за 10 евро заредено гориво, мафията печели с 1.4% повече в сравнение от преди 2 месеца. Така на практика реалното намаление се компенсира от нови печалби за МАФИЯТА и вместо да усетим намаление, ние плащаме повече и повече, а получаваме все по-малко.

Ето цената на А95 от 6-ти Ноември 2015 на бензиностанция ШЕЛ.

A95-1-mini

Сравнете с днешната цена от 11-ти Януари 2016-та. Въпреки новите по-ниски цени на петрола, виждате реално увеличение на процента печалба за мафията от олигарси!

A95-2-mini

Дали държавата не може да се намеси или не иска? Или по скоро няма държава, има пешки представители на олигарси защитаващи монополните им интереси. Това може да бъде спряно и всичко зависи от теб. Бойкотирай и не ползвай превозното средство без нужда и за къси разстояния. Движението пеша е и здраве, ако бързаш ползвай колело или пък в краен случай обществен транспорт. Инвестирай средства в алтернативни източници на енергия. Търси и се интересувай за това какво и колко плащаш. Търси сметка на онези, отговорни за това безобразие и при първа възможност ги променяй, а при явна невъзможност за промяна търси алтернатива за промяна на системата. Възможно е! Не се предавай…

bikes

 

П.Анастасов
www.BulgariaPress.com

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от !ИЗБРАНО