БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

НА КЪДЕ ПЛУВА CARREFOUR СЛЕД УДАРА В АЙСБЕРГА?

от

Carrefour върви по пътя на Титаник след 3 годишна агония в България и Гърция!

Върви ли към своя крах или ще се окаже, че потъва в плитки води? Липса на свежи капиталови средства за разплащане и лош мениджмънт са само една от причините. И докато миналата година се заговори за обединяване на Пикадили и  Карфур, балонът под-налягане бързо се спука. Оказа се че и Пикадили е в същото положение. Към днешна дата стотици дела са заведени за неплатени суми към родните ни производители. По груби изчисления задълженията на компанията са за над 20 милиона лева. Въпреки указаният в закона срок от 1 месец за разплащане, Карфур дължи на доставчици суми за доставки, направени от преди 3 години! Криза с плащанията имаше и през 2013-та, както и през 2014-та, но последната година дълговете удариха дъното.

Магазините с  търговска марка Карфур (Carrefour) в България са собственост на “КМБ България”, която е собственост на “КМ Болканс” офшорка регистрирана в Холандия, но на практика реалния й собственик е гръцката компания “Маринопулос” (Marinopoulos Group). Табелите Carrefour обаче са само обект на франчайзингов договор на френската верига с гръцката за целия регион. На практика няма друго нищо френско в тях. Ползва само търговската марка.

4

Поредният признак за потъващия кораб бе изказването на Пламен Грозданов, шеф на Съюз “Произведено в България“ за ситуацията с Карфур и Пикадили, като помоли не за първи път държавата да се намеси в казуса. Също е интересно тези „инвеститори“ какви задължения имат и към държавата. Както знаете в родината държавната администрация е благосклонна към чуждите предприемачи и ги гали с перо за сметка на малкия роден търговец. Той е принуден в неравностойни условия да се бори с нелоялната конкуренция на големите, а имено евро субсидии по програми, невъзвращаеми банкови кредити и неплатени суми към доставчици помагат на веригите да пускат ниски промо цени на стоките, а огромните обороти обикновено са или източвани към лични джобове или опрощавани.  Родният търговец не само е проверяван под лупа от държавата, но и носи пълна отговорност да задълженията си.

1

Според шефа на съюза на производителите има много малки и средни фирми с неплатени суми над 100 000 лева и по този начин веригата Карфур обрича след собствения си фалит, стотици български фирми да загинат с потъващия Титаник.

2

Липсата на основни стоки е видима от месеци не само в България, но и в съседна Гърция, където е шапката на Маринопулос.  Разширяване и свиване броя на магазините, подменяне на рекламни табели и търговски марки, под които се подвизава Marinopoulos Group не и помогнаха да избегне капиталовата криза със собствеността си в България. В магазините в Гърция също липсват основни продукти и марки. От доста време всички големи компании дават стоки на фирмата само срещу заплащане в момента на доставката, а малките са спрели изцяло да зареждат веригата. На най-горните редове рафтове няма нито един продукт в повечето магазини, а на останалите един или няколко продукта са разредени и изтеглени напред на рафтовете за да се прикрие огромната дупка. Липсват и елементарни неща като щипки за пране, електрически крушки и прочие. Основно продукти доставяни от малки доставчици, спрели изцяло да зареждат веригата заради неплащане. Естествено най-качествените продукти с най-скъпи цени са изчезнали тотално от няколко месеца, а на въпроса примерно „Кога ще получите панирани пилешки хапки“, отговора е че нямало количества.

3

Друга причина за потъването на Титаник са ниските цени и качество на собствените продукти, които в повечето случай са поръчани и пакетирани с името на търговската марка от външни производители. Тези продукти с малка търговска надценка предполагат огромни търговски обороти за да покрият текущите разходи и да донесат евентуални печалби. Виждаме обаче, че евтината марка Карфур в България съвсем не подбира и вместо да търси ниски търговски разходи, отваря огромни мегамаркети в молове и търговски центрове с огромни наеми за квадратен метър.
И резултатът е налице, субсидии няма, банки не дават нови кредити, защото вече всичко е заложено, а доставчици за лъжене вече няма… Рафтовете са празни и съответно няма и клиенти.

5

Капитанът на кораба вече е на някой гръцки плаж с източените милиони, банките ще разделят по някой щанд и кашон със стоки, а персонала и доставчиците типично по български ще пият по една голяма студена вода, защото в България такива дела се водят с години и обикновено не приключват в полза на народа.

6

Хроника на затварянията в България:
8В Бургас Карфур затвори два магазин още миналата 2015-та година. Първо затвори първия си магазин в квартал “Меден рудник” , а в последствие и втория разположен в Mall Galleria. 9

Магазинът в Grand Mall Варна е с площ  6200 кв.м. поел по стръмния наклон на празните рафтове.

7

А след 5 години съществуване в Mall Русе (на площ от 5500 кв. м.) съдбата на Карфур там е същата…  Дори собствениците са сред дружествата, завели иск за несъстоятелност на “КМБ България”.  Заради огромната наета площ в софийския Bulgaria Mall, на практика Карфур там е привилегия, въпреки задължения от над милион евро.

Хроника на затварянията в Гърция:
Веригата затвори над 20 магазина в Атина и Солун, уволни над 300 човека персонал. А в момента по рафтовете празните места са повече от запълнените с еднообразна и повтаряща се стока. За пример, тоалетната хартия редяща се стандартно на 2-3 щанда сега е подредена на цяла една редица рафтове, а асортимента й вместо от 10 и повече вида е сведен до една две скъпи непродаваеми изостанали марки и собствената на фирмата. След новогодишното изпразване, дупките в магазините са просто невероятни. Всеки сам може да си прави изводите.

Може би истинската причина за потъващия Титаник, на който плува Карфур трябва да се търси 5 години назад във времето, когато французите се изтеглиха от Гърция и собствеността стана изцяло гръцка, нещо постоянно рекламирано – „100% гръцки“ в брошурите и  телевизионните реклами в Гърция. Световната криза, липсата на свеж капитал и лош мениджмънт събрани на капитанския мостик накараха този чисто гръцки кораб да се разбие в айсберга. Това доказва, че не може само едно име или търговска марка да носи бизнеса, нужни са пари, умения и нюх. Проблема не е в марката, защото в Румъния сега подразделението на Carrefour ще поеме мрежата от 86 супермаркета на Billa в страната, които имат обща търговска площ от 83 хил. кв. метра и в които работят близо 3200 служители, а в роденото балканско недоносче в България и Гърция, опитващо се да извоюва нещо само на гърба на името на търговската марка. В Дубай на касите на Карфур има по двама човека обслужващ персонал, един касиер и един поставящ продуктите с найлоновите торбички. Така се избягват опашки по касите и нивото на обслужването е максимално. В България и Гърция в магазините не само нивото на обслужване е доста занижено, а и се прави икономия от персонал.

Лошото в цялата ситуация е, че последните заплащащи сметката ще са обикновените хора, вложители в банките раздали лошите кредити както и производителите карани да субсидират чуждите „инвеститори“ в България на фона на покровителството им от държавата. Виждаме сами как чужди посланици се месят директно в управлението на държавата ни,  съдебната ни система и защита на мултинационални гиганти обикновено собственост на едни и същи величия.

България, страната данъчен рай за тези кърлежи запили се в родината ни и превърнали я от някогашен производител в съвременен консуматор. Време е 1 х 1 некадърните да си ходят, но и да си плащат сметките. А за оцелелите  по-строг контрол на всички нива. Крайно време е държавата да поеме отговорност пред хората. Наливане на капитали в търговските банки за тяхното спасяване, заради раздадени лоши кредити на подобни компании, не е решение, а задълбочаване на проблема и лоша практика на гърба на народа.

Надежда Стоянова
www.BulgariaPress.com

1 Comment

  1. Трудно ще пият по една студена вода…защото нямат 🙂 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от !ИЗБРАНО