БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

ДО ДОМА И НАЗАД!

от

Балкан го няма вече 13 години, какви са алтернативите?

Да се завърнем в бащината къща. Основния поток пътуващи със самолет българи сме ние емигрантите, прибиращи се бързо и евтино до дома, понякога за ден, друг път за месец, но в повечето случай тези пътувания са програмирани предварително. Т.е. знаем датите на двете пътувания. Ще се опитам да ви опиша някои особености при избор на авиокомпания, цени на билети и проблеми с полетите. Авиокомпания Балкан я няма вече 13 години след 34 години съществуване и над 125 самолети през годините (и 15 катастрофи със тях имащи смъртни случай – доста голям процент). В последно време в интернет се появиха много онлайн компании предлагащи “евтини” самолетни билети.

Колко евтини обаче са в действителност те?…

За да си отговорим на тези въпроси е нужна да знаем какво търсим и какво ни се предлага! И така за начало, да определим дати за пътуване ни. В повечето случай не бихме заменили малко по-евтин билет ако имаме прекачване за сметка на директния полет, в други цената е основния фактор. Още важно е да преценим датата на тръгване и пристигане, за да не се получи неприятното дълго чакане след пристигането ни от липса на следващ превоз специално при хората от провинцията. Важно е и при еднакви предложения да знаем коя компания с какъв самолет лети по тази дестинация, защото при дългите полети е много важен комфорта при пътуването. Броя на багаж, обема и килограмите му също са много важни при определяне на цената!

Ето един примерен списък, по който аз избирам коя компания да предпочета, при условие, че полета е програмиран и имам възможност да избирам +/- няколко дни, компании, полети и прочие:
1. Цена на полета
2. Наличие на безплатен багаж
3. Брой прекачвания
4. Начален и краен час
5. Превозвач – самолет
6. Други налични опции
7. Фактора брой самолетни катастрофи го пропускам

При полети на минутата е ясно, че сме ограничени времево и търсим наличното без да имаме други критерии. Разбира се, че ако имам избор пак по същия ред определям кой ще е полета.

Как си намирам билети. Естествено след навлезлите компютърни технологии намирането на билети вече става от дома и от персоналния компютър за секунди. Ако бързаме ОК, ако сме принудени ОК, тогава важно е само и само да намерим билета за да си свършим работата и осъществим пътуването. НО ако не бързаме, нека не се предоверяваме на всяка реклама в интернет! Това е повода да напиша тази статия. Периодично се появяват профили и фирми гръмко приканващи ни да закупим “евтини” самолетни билети. Обещаващи най-ниски цени и най-много допълнителни услуги. ТОВА НА ПРАКТИКА не е възможно. Една авиокомпания е тази, която дава най-ниската цена за билета, а всеки препродавач – дистрибутор на билети или ползва само отстъпка за продажбата или слага и надценка, като ползва различни търговски трикове за да убеди клиента, че оскъпяването си заслужава! Почти невероятно е дистрибутора да даде от собствената си отстъпка на крайния клиент, което би била по-ниска цена от обявената от авиокомпанията на сайта й, защото тези отстъпки са минимални. Когато имаме чартърни полети, тогава може и да се намери изключение, просто защото се намират билети на цена – “подарък” едва ли не само и само да бъдат запълнени последните места!

В класическият вариант, цената се формира:
1. цена на полета за авиокомпанията +
2. летищни такси +
3. данъчни ставки +
4. евентуална надценка от препродавача +
5. допълнителни опции към билета (като право на промяна например).

Първите три няма как да бъдат различни за различните препродавачи, разликата идва от последните две. ИМА ЕДНА ЗАБЕЛЕЖКА ТУК. Авиокомпанията дава определен брой билети в един самолет за първа класа, а останалите дели на евтини (без право на безплатна промяна на резервацията) и по скъпи (с включена опция за промяна на дата на пътуването) – важно е, КОГАТО СРАВНЯВАМЕ ЦЕНИ НА БИЛЕТ да говорим за един и същи полет, един и същи вид билет, право на багаж и прочие. Ако някоя опция е различна, то естествено е че и сравнението няма как да бъде направено.

Ето че вече сме избрали месеца и приблизителните дни на отиване и връщане. Влизаме в сайтовете на поне две търсачки на билети. Задаваме това, което желаем и натискаме търсене. Тук забележете е важно да знаем, че търсенето е LIVE (на момента) и че ако потърсим по-късно няма никаква гаранция, че ще открием същото, дори и да има още свободни места в конкретния самолет. ЦЕНАТА на билета се променя и през времето на продажбите… Достатъчно ранно обявен билет е най-евтин, поскъпва и стига до своя пик, а понякога останали единични бройки, се пускат на разпродажба дори на една четвърт от първоначалната цена. Случвало ми се е да видя наличен билет от Копенхаген до Атина за 5 евро! Но едва ли би ми свършил работа ако билета е само един, а ние сме 4 човека… Така, че не говорим за късмет, а за програмирано купуване на билети.

Давам конкретни примери. Преди дни ми бе поискано да добавя лице в групата ни за да рекламирало “евтини” самолетни билети. Естествено в групата на сдружението не е място за реклама, но ако приемем че хората действително биха имали полза – защо не. Естествено беше редно да проверя КОЛКО ЕВТИНИ са тези “ЕВТИНИ” самолетни билети. Избрах за пътуване семейно 2-ма + 2-ве деца от Атина до София и обратно за дати през следващия месец! На въпросния “евтин” сайт ми даде цена от 1350 лева, дори след като махнах излишната поне за мен застраховка натресена ми по подразбиране с отметка с цена от осемдесет и няколко лева още… Който види, види, ако не видите плащате и тях….

Terminal1

Естествено натиснах на линк добавен в цената и прибавени още 100 евра, обявен като: ТАКСА ОБСЛУЖВАНЕ – ето и описанието на допълнителните “услуги”. Общи приказки на търкалета. Та по този начин хората взимат от вас още 50 лева на билет и НЯМА ОПЦИЯ да откажете тази допълнителна услуга (надценка). Цитирам последния ред от описаното срещу тези 50 лева “Сигурност и професионализъм при организацията на всяко пътуване” – СМЯХ В ЗАЛАТА!

Terminal2

Всъщност е редно да вмъкна, че споменатия сайт дори НЕ ПРОДАВА БИЛЕТИ, просто е вмъкнал вътре в себе си чужд сайт – чешки, опитващ се да се наложи в България… Така нещата стават не 2-ра, а 3-та ръка. Ето го и чешкият сайт, който на практика прибира тази НАДЦЕНКА !

eskybg1

Понеже билетите в този нова търсачка бяха открити за полет на българския превозвач БЪЛГАРИЯ ЕАР, влязох в сайта й директно да сравня цената. Естествено би било редно да е подобна нали? Оказа се обаче, че цената за същите самолетни места вече не е 1350 лева, а 1196 лева…

BulgariaAir1

И понеже винаги купувам билети през търсачка – ЗАЩО? Защото там на авиокомпаниите им е ясно, че ако за конкретния полет не са монополист, то ще дадат на дистрибуторите си пакет от по-евтини билети, а по-скъпите места да оставят за директна продажба… Ето какво се получи при търсене в една от най-полезните през последните няколко години търсачки – www.skyscenner.com

SkyScanner1

Получи се следния резултата, вместо 1350 лева в “евтиния” нов български портал за “евтини” билети, вместо 1196 лева на сайта на авиокомпанията, SKYSCANEER-а ми предложи АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ БИЛЕТИ НА ЦЕНА 1046 лева! Тоест намерих тези билети с 300 лева по-евтино от “евтините” !!! ТА уважаеми събратя, кое е “евтиното”, онова което ви се натрапва чрез реклами или доказано от приятели и изпитано от вас самите. Има огромна разлика за едно семейство пътуващо с едночасов полет с двете посоки дали ще заплати 1350 или 1046 лева!!! Това са почти 30% НАДЦЕНКА! Забележете и бутона за уведомяване на цена! Ако не сте готови да пазарувате билетите, а просто преглеждате може да дадете търсенето да ви се изпраща ежедневно на имейл, така ще прецените кога билета пада или се качва. Това разбира се важи при условие, че знаете относително най-евтините цени и имате време да чакате! Но опцията е едно голямо улеснение. Забележете също, че билети се търсят в поне 10 авиокомпании!

Избирам линка предложен ми от търсачката и ето крайния резултат:

GoToGate1

В заключение Ви препоръчвам при планувани полети да търсите поне на няколко места и да се убедите, че намерените евтини билети са равно поставени. В класическия случай при евтините билети – БАГАЖА СЕ ДОПЛАЩА ОТДЕЛНО, ЗАТОВА ВНИМАВАЙТЕ, ако не изберете опция за брой куфари още при закупуване на билета, то на летището ще ви съдерат кожата с тройни цени!

В уточнение да кажа, че не рекламирам никого, просто констатирам.
Успех в търсенето! 🙂

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от !ИЗБРАНО