БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

ПРОСТ НАРОД, БЕДНА ДЪРЖАВА!

от

Докато олигарсите управляват държавата и интересите на международните „инвеститори“ в България са основния фактор за ценообразуването, още дълги години ще си кърпим старите чорапи и греем вместо със слънчеви батерии с ракия и родопски одеяла.

Продажни български политици държат „ниско“ данъчно облагане под претекст, че сме много привлекателни за чуждите капитали! Дали е така обаче, дали тази капитали идващи в родината ни имат полза за нас или народа ни е обречен на вечна мизерия и нищета от тази политика?

Всички тези наши и международни компании са 99.9% частна собственост и престоя им на нашия пазар не само е предразположен от ниската данъчна ставка, а и от НАЙ-НИСКАТА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА в Европейския съюз, както и доста по-ниските ставки да осигуряване, цени на терени и не на последно място почти най-ниска цена на горивата.

При всички тези споменати условия за развитие е видно, че и крайната цена на един продукт или услуга със сигурност излиза по-евтина от средните цени в Европа. Т.е. в родината ни продуктите, внасяни от чужбина би следвало да имат по-ниски цени от европейските, а родните продукти да се продават в чужбина по-скъпо.

ДАЛИ ОБАЧЕ ТОВА Е ТАКА ? …

Повечето от Европейските марки производители държат цени на основни продукти на една цена в държави съседки за да се избегнат спекулации и пазарен туризъм. Например един мотопед Liberty на Piaggio, и в Италия, и в Гърция и в България има една и съща цена в Евро. С други марки може да има различна политика с цел стимулиране на потреблението на определени продукти и налагане на марката в определена държава и там цените да са ЗАНИЖЕНИ допълнително !

ДА, НО ЗА БЪЛГАРИЯ повечето от тези неща не важат. Не само почти всички вносители работят на максимални надценки, не само плащат най-ниските данъци и най-евтината работна ръка, но дори злоупотребяват с българския народ продавайки на ЦЕНИ ПО-ВИСОКИ от тези, на които продават в родните си страни. Редно е да споменем и още по-фрапиращи случай, като например с 30% по ниската цена на родните шоколади на завода Своге, купен от Suchard продавани в Австрия.

Явно създадените в България условия за бизнес са „недостатъчни“ на чуждите фирми и наглостта им няма край. Ще дам два примера с две от големите гръцки вериги стъпили на нашия пазар.

Джъмбо продава в България или на подобни цени, както в Гърция при доста по-изгодни търговски разходи, а дори голяма част от продуктите с  от 10 до 20% и по-скъпо. Невероятно за мен бе да установя, че един продукт закупен от мен за 2 евро в Гърция, в магазина им във Върна струва цели 10 лева!!!  Ето и една снимка от електронния им магазин, който в България дори е оставен на произвола на съдбата.
Jumbo-kartel

Следващия пример е Плесио. Тук вече, не само говорим за част от продуктите на по-скъпи цени, а за почти всички на такива. Не веднъж съм проверявал разликата и почти никога не съм откривал в България цена да е под тази на продукта в Гърция. Точно обратното. Ето и един пример на закупения днес от мен диктофон.

Plesio-kartel

Да покажем и цените на горивата. В момента в родината бензин А95 върви около 2 лева, което е 1 евро и няколко цента. В Гърция същия този бензин струва поне 1.40 евро. От къде тази разлика? Това е още един претекст гръцките вериги и магазини да имат по-ниски цени в родината ни. Но явно те не идват тук само за да оцелеят, ТЕ ИДВАТ ТУК ЗА ДА ЖИВЕЯТ НА НАШИЯ ГРЪБ.

След първата вълна на преминаване на над 100 големи гръцки компании на българска земя, дойде и кризата и след 2009-та година масово гръцки фирми преместват бизнеса си у нас или откриват подразделения в България с цел укриване на част от данъците дължими в Гърция. Основно фирми в сферата на интелектуалните , счетоводните и финансовите услуги.

Разбираше имаше и поврати, породени от алчност и самозабравили се мениджъри. Видяхме резултата в лицето на големи компании като Sprider, видяхме на къде пое Germanos и на къде в момента се движи Carrefour.

Докато олигарси и чужди капитали определят правилата в родината, народа ще тъне в мизерия. А смяната на статуквото не е възможна с гледане на турски сериали , препиване с ракия и псуване… Възможно е само с едно голямо отваряне на очите и трезво мислене. Неща осъществими само след определена степен и ниво образование, не на документи разбира се, а душевно и интелектуално. Нещо, което в родината умишлено 25 години не се прави.

Прост народ, бедна държава.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от !ИЗБРАНО