БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЗДРАВНИ ПРАВА В БЪЛГАРСКОТО ОСИГУРЯВАНЕ

от

Как се възстановяват прекъснати здравноосигурителни права в България след 2016 година?

Според промяната в Закона за здравното осигуряване, прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите ще се възстановяват при условие, че се заплатят всички дължими осигурителни суми за последните 5 години (60 месеца), а не както до 2015-та – три години. Това обаче не важи за пациентите на здравната каса, които са неосигурени по вина на работодателя, а за здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка. Т.е. това са вноските внасяни от безработните и неосигурявани от никого. Когато сте обезщетени от бюрото по труда, тези вноски се поемат от държавата.

За последните 5 години от 2010 до днес сумата, която трябва да внасят тези лица,  е не по-малко от 16,80 лв. на месец, а за невнесените се начислява и лихва. Всеки един гражданин е възможно да направи справка за своя осигурителен статус на страницата на НАП, както и да провери каква е сумата, която дължи за евентуалните невнесени задължителни здравни осигуровки. Ето как може да го направите:

Проверете статуса си и какви са евентуалните суми за внасяне на сайта на НАП –> ТУК.

NAP-spravka

За всеки гражданин на Република България с прекъснати осигурителни права са обявени месеците без данни за здравно осигуряване в период от 5 години назад. Ако обаче представите данни за месеците, които вие сте се осигурявали по-друг начин или за друга сметка (да речем в чужбина) чрез съответният документ, то тези месеци ще ви бъдат признати и Вие не дължите суми за тях.

За всички останали месеци от период от 60 месеца назад може да отбележите в онлайн календара предоставен Ви от НАП и да изчислите каква е сумата, която трябва да внесете. Има опция да Ви изчисли сумата с лихвите с падеж до днес, утре или в другиден в зависимост кога ще бъде направено плащането Ви към агенцията.

Здравноосигурителният калкулатор на НАП може да откриете на линка –> ТУК.

NAP-kalkulator

За да Ви бъдат възстановени здравните осигурителни права е НЕОБХОДИМО да подадете в НАП – ДЕКЛАРАЦИЯ образен № 7. Това може да стане по един от следните 4 начина: лично в агенцията, чрез изпратено препоръчано писмо с обратна разписка, чрез упълномощено лице или по електронен път, ако имате електронен подпис.

Изтеглете Декларация № 7 за печат в PDF формат от този линк –> ТУК и обясненията и пълномощно към нея от –> ТУК, ако пък желаете да я попълните в електронен формат ето Excel файла –> ТУК.

Важно също да се отбележи е, че без да сте подали тази декларация, статусът Ви няма да бъде актуализиран, дори и да сте внесли задълженията си. Това ще стане едва след подаване на декларацията, а за дата на възстановени права се счита датата на внесената от вас сума. Лихви се начисляват до деня на превода. Т.е. дори и да не сте пуснали декларация поради невъзможност, ако внесете сумата няма повече да Ви текат лихви.

Сумата може да преведете по сметка на НАП като запишете кода за вид плащане написан в онлайн календара, показал Ви задължението заедно с вашите данни. Сумите за дължимите вноски и лихви се внасят по банковата сметка за здравноосигурителни вноски за НЗОК на компетентната териториална структура на НАП по постоянен адрес на лицето с един платежен документ.

Телефонният номер на НАП за набиране от България е 0700 18 700 гражданите и представителите на фирми. А за да ползвате услугите на Информационния център на НАП от чужбина, е необходимо да наберете номер 00359 2 9859 6801. Може да получите  актуална данъчна и осигурителна информация. Запитвания могат да се изпращат и на имейл адрес: infocenter@nra.bg . Може да откриете адресите на офисите на НАП в списъка –> ТУК , както и на интерактивната карта –> ТУК.

След като здравноосигурителният ви статус е възстановен имате право да получите ЕВРОПЕЙСКА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАРТА ! За повече информация прочетете на сайта ТУК.

evropeiska-zdravna-karta

17 Comments

  1. Искам да добавя, че Декларация № 7 може да бъде попълнена и изпратена online през портала на НАП за електронни услуги освен със по горе упоменатия електронен подпис и със ПИК в секция “Декларации, документи или данни, свързани със задължителното осигуряване”.

    Информацията ми беше изключително полезна!

  2. Затруднявам се да попълня декларацията, тъй като не знам каква дата да посоча като начална за възникване на задължението ми. За 2012 год. липсват 11 и 12 месец. За 2013 без вноски са 10, 11, 12. Цялата 2014 година е без вноски тъй като бях болна и не работих. През 2015 започвах работа при трима различни работодатели и виждам че само единият от тях е внесъл вноски за месеци 7 и 8. Знам че изглежда меко казано странно и безотговорно, но така и не успях да събера пари за да изчистя задълженията. Заболяването ми е тежка биполярна депресия. А в момента съм със счупен крак ( глезен) който се нуждае от операция. Успях да намеря необходимата сума за погасяване на пропуснатите вноски, но не мога да се справя с попълването на декларацията. В указанията е записано че самата декларация се подава до 25 число на месеца следващ месеца през който е възникнало събитието…. Ако приемем че това е 11 месец 2012 год. аз трябва да пътувам назад във времето за да подам декларация. Моля ви за съвет.

  3. Г-жа Станулова. След като сте намерили сумата за да си изчистите здравните вноски, невнесени Ви за последните 5 години, направете го по най-бързия начин за да не ви се трупат тези лихви. За да ви оправят здравния статус обаче е нужно да подадете тази декларация №7. Свалете я от посочения горе линк. Попълнете я с датата на деня, в който я подавате и я внесете в НАП. Горе са посочени 4 начина. Съветваме Ви да се обадите за актуална информация на посочените телефони, защото законите както виждате се менят постоянно, за ваша сигурност. Както сме обяснили, в електронния калкулатор има опция при попълване на липсващите ви месеци, най-отдолу да изберете 3 възможни дати за внасяне на сумата. Деня на справката, , последвалият го или 2 дни по-късно. Т.е. важно е да внесете точната сума! Тази сума обаче отива в една сметка и не премахва вашето задължение, без вие да пуснете тази декларация. Важното е, че може да внесете парите днес, а да пуснете декларация по-късно, но във вашия случай възможно най-бързо. ВАЖНО! Здравно-осигурителните права ще ви станат Активни малко по-късно, но с дата НЕ ПО-РАННА от деня на подаване на декларацията!
    Това означава, че не може да претендирате за събития настъпили преди тази дата!
    Поздрави!

  4. Здравейте,от септември 2014 съм в Германия със семейството си.Аз не работя там,но по закон мъжът ми ме осигурява здравно.Този месец се върнах от там и подадох Е104 ,че съм осигурявана в чужбина,но ми казаха,че не мога да си ползвам правата тук в България.Помня,че последното което четох за здравното осигуряване бе че ако не си в България повече от половин година,не дължиш нищо ,но и не си губиш правата,а сега ми казаха друго.Моля да ми обясните имам ли права в България или не?

  5. Здравейте!Децата ни живяха години в Испания.Там са работили,осигурявали са се,плащали са данъци,според испанското законодателство.Вече са в България.Какво е необходимо да направят,за да възстановят здравните си права у нас?Благодаря!

  6. По 17 лева на месец, и за какво ?
    Да ми предпишат 5 вида антибиотици, когато нямам нужда от тях.
    По-добре да си платя такса 20 лева когато ми се наложи преглед веднъж годишно от колкото да снасям всеки месец.

  7. Сумата за месец юли на сина ми е внесена на 30 август, заедно със сумата за месец юни – ЕГН-то му е 6602126243 – на 01.08. започна работа – така че здравните осигуровки вече ще му се внасят от фирмата, към която работи – докога месец юли ще се смята за невнесен ? Смятате ли, че това е редно?

  8. Изтръпвам като прочета Декларация 7 – през 2013 внесох авансово за 6 месеца напред като съвестна гражданка. След време ми се обадиха и ме стресираха спешно да подам декларация 7. Забележете – не ми го казаха предварително когато плащах авансово – изчакаха определени месеци. И дойде грозната изненада – тези 6 месеца вместо за 2013 бяха попълнени за 2008 на някакъв измислен от здравната каса закон – въпреки че на вносната бележка бях посочила 2013. И така без мое разрешение – парите за 2013 бяха сложени за 2008 и аз останах без здравноосигурителни права. От тогава не съм внасяла никакви осигуровки. Плащам си на частно.
    Господа управници на здравната система – не ви интересува от къде безработния ще вземе пари и на всичкото отгоре и лихва?? Това умишлено планиран банкрут на вашата система ли е ?

  9. Аз господа и госпожи не съм ползувал и направление даже за близките 15 години,имам пропуснати няколко месеца внасяне на здравни усигуровки,поради факта че бях безработен с две деца,накрая и лихва ще ми тече,вие луди ли сте какви сте,къде са парите които 20 години ви внасям питам аз и откъде на къде ще ми начислявате лихва,аз на вас трябва да начислявам такава за всичките тези години през които не съм стъпвал в болница,това не е нормално вие сте мародери облечени в държавни костюмчета,и ако продължавате така смятам да си търся гражданските права във Страсбург

  10. Здравейте моят случай е че имам бележка за внесени осигуровки за всеки един месец последните три години в гр.Варна
    Преди седмица ходих в НАП София и установих не само че не съм осигурена ами и лихви ще трябва да плащам.
    Казаха ми че в софия не мога да оправя този проблем и трябва да пътувам до варна
    Кой ще плати лихвите кой ще плати разкарвнето от град до град аз ли трябва да плащам за грешките на НАП
    Един път платих глоба 400 лв заради некомпетентност на служителите им защито ме разкарваха за услуга която предлагат.. те така казаха първоначално
    А накрая се оказа че я няма тази услуга….И аз платих за грешките на други въпреки че писах молба за опровержение и тя не беше одобрена
    Къде са хилядите левове платени от мен за усигуровките ми
    ???

  11. Здравейте моят случай е че имам бележка за внесени осигуровки за всеки един месец последните три години в гр.Варна
    Преди седмица ходих в НАП София и установих не само че не съм осигурена ами и лихви ще трябва да плащам.
    Казаха ми че в софия не мога да оправя този проблем и трябва да пътувам до варна
    Кой ще плати лихвите кой ще плати разкарвнето от град до град аз ли трябва да плащам за грешките на НАП
    Един път платих глоба 400 лв заради некомпетентност на служителите им защито ме разкарваха за услуга която предлагат.. те така казаха първоначално
    А накрая се оказа че я няма тази услуга….И аз платих за грешките на други въпреки че писах молба за опровержение и тя не беше одобрена
    Къде са хилядите левове платени от мен за усигуровките ми
    ???
    36 месеца по 120 лв на месец
    = 4320 лв къде са ми парите

  12. Здравейте, колко време след внасяне на дължимите осигуровки и подаване на декларация 7 се обновява информацията в системата на НАП?

  13. Редно ли е да плащаме за нещо което не сме ползвали?Тези пет години назад от къде ги измислиха??Дори и когато съм била осигурена не съм ползвал услугите по каса.А сега от година и половина съм осигурена здравно,но съм без здравни права????Пълен абсурд

  14. И аз питам – Kолко време след внасяне на дължимите осигуровки и подаване на декларация 7 се обновява информацията в системата на НАП? Никой в НАП не може да ми даде точна информация. Това е пълен абсурд. Казват ти плати и чакай, но докога не знаят.

  15. Здравейте,

    Пиша Ви относно следния абзац:
    “Ако обаче представите данни за месеците, които вие сте се осигурявали по-друг начин или за друга сметка (да речем в чужбина) чрез съответният документ, то тези месеци ще ви бъдат признати и Вие не дължите суми за тях.”

    Какви данни са необходими, фишове със заплати ли? Ако да, трябва ли да са преведени на Български език и легализирани?

    Благодаря Предварително!

  16. Здравейте, как да се примирите с партньора си, искам да споделя историята си с всички. Казвам се Виктория Дезмънд от Франция. След 4 години брак с мъжа ми ме остави за друга жена, която ме разочарова. Направих всичко, което можех, за да го върна, но нищо не беше направено, докато някой стар приятел не ми разказа за интернет стартер, д-р Джаджа, която й помогна да реши проблема. подобен проблем. Отначало се съмнявах, но реших да дам пример. Свързах се с лекаря (jajaspellcastertemple@gmail.com). Той ми помогна да направя любовно заклинание в сърцето на съпруга ми и 48 часа по-късно съпругът ми се прибра вкъщи. Не мога да помогна, но благодаря на JAJA. Свържете се с този велик котел за един от вашите проблеми, той е в състояние да осигури трайно решение на всички ваши проблеми: и т.н.

  17. Здравейте внесох си осигуровките преди седмица,а все още бе са отчетени в системата след колко време ще стане това.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от !ИЗБРАНО