БЪЛГАРСКА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ – БЪЛГАРИЯ ПРЕС

НЕЛЕГИТИМЕН “КОНСУЛТАТИВЕН“ СЪВЕТ към ДАБЧ

от

3-та част. Продължение по темата. Датата днес е 15.02.2016 г., 10 месеца след първите изпратени „покани“ от Директора на държавната агенция за българите в чужбина към определени хора за образуване на съвет, който да консултира Агенцията по въпроса за създаване на Национален съвет на българите в чужбина. Съвет, който вече 15 години си остава само един ред хартия написан в закона.

Българската диаспора с всеки изминал ден се увеличава (емиграция и новородени деца). И въпреки, че никой не може да определи точната бройка, защото доста голям брой хора в чужбина не са декларирали адрес  там, със сигурност тази диаспора варира в момента над два милиона души. Напълно естествено е всички хора в чужбина да се интересуват какво става в Родината , както и какви изменения на закони се извършват, особено тези касаещи самите тях. Точно по същата причина, голяма група хора, противопоставили се преди 1 година на гласуване за „Обществени съвети“ успоредно с  Референдума,  сега се опитват да открият информация за новосформиран „консултативен“ съвет. Оказва се, че за тези 10 месеца никъде на държавните ни сайтове не се открива такава информация. Такава се представя пред определени медии от определен кръг хора, самопредложили се в този съвет.  Нищо конкретно не се казва. Това, което възниква са само и единствено въпроси без отговори.

Държавната агенция за Българите в чужбина на своя сайт не е отразила нищо за създаването на този съвет. До 30.01.2016 година всичко около този съвет, целите и участниците му е в пълна тайна. За да се даде възможно най-бърз отговор на диаспората на 01.02.2016 година бе написана „Протестна нота“ до българските институции за незабавно закриване на този НЕлегитимен съвет. Прочетете цялата нота ТУК. Нотата бе подписана от активни българи от цял свят и подкрепена от десетки други наши сънародници в чужбина чрез създадената за целта онлайн Петиция (вижте линка). Протестната нота бе изпратена до Премиера на Република България и всички институции свързани с българите в чужбина, както и няколко български медии. До днес, потвърждение за получаване се получи официално, от Президентството и от Омбудсмана, за което благодарим. Останалите институции не счетоха за нужно да ни върнат протоколен номер за вписване. Да видим, дали ще се получи отговор и становище по въпроса за този съвет.

Протестната нота:
pm1

Единствената забележима промяна бе появил се бутон на сайта на ДАБЧ с наименование „КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ“, за съжаление при отваряме четем: „В ПРОЦЕС НА РАЗРАБОТКА……..“ Предвид вътрешната информация, с която нашата редакция разполага и е готова да предаде на  българските органи при нужда, ние не можем да останем безпристрастни към този фарс: Самопредложили се и самоназначили се лица се опитват да променят закона БЕЗ ЗНАНИЕТО НА ДИАСПОРАТА! Това не само е порочно, но и се прави на тъмно. Вече има проведени 4 „съвещания“ на този съвет.

Ето какво показва сайтът на ДАБЧ в момента:
aba-web1

С една единствена цел – ДА СЕ ДАДЕ ПЪЛНА ПРОЗРАЧНОСТ относно този „консултативен“ съвет в петък 12.02.2016 г., на основание на Закона за достъп до обществена информация, бе отправено искане до Директора на  Държавна агенция за българите в чужбина за предоставяне на съответната информация, което цитираме дословно:
1) Списък със състава на съвета, включително всички изборни документи, за да бъде той избран. Ако избори не са се провели, бих искал да разбера кой е направил подбора, по какви критерии и имало ли е публичност при този подбор?
2) Кои от Вашите служители са в съвета или са ангажирани с неговата работа?
3) Какви задачи са поставени пред съвета и в какви срокове трябва те да бъдат постигнати?
4) Моля да ми бъдат предоставени копия от протоколите на заседанията на съвета, копия от неговите решения, както и записите от заседанията, за които вече бе публикуван материал на страниците на България Прес
5) Моля да представите обосновката, за да бъде избрана платформата за изучаване на чужди езици “Iportal“, за която пише в горепосочения материал.

Заявлението за достъп до обществена информация:aba-web2

Пълният текст на заявлението може да прочетете ТУК.

Живеем във век на технологии и е немислимо да остават скрити неща свързани с диаспората ни. Затова е нужно да ни се съобщава всяко желание на държавата за изменения на законите. Не само информационно, а и чрез реално участие на хората от тази диаспора.

И така остава да чакаме държавата да ни отговори. А неясните въпроси са много:
– Кой реши и на какво основание да променя законите?
– Кои са хората, правещи проекти за тези промени?
– Как са предложени и от кого, как са избрани и кога?
– Кога,къде и как е била уведомена диаспората за това?
– Защо няма информация на сайта на агенцията?
– Защо не се публикуват имената на участниците?
– Защо не се публикуват протоколите и записите от тези сбирки?
можем да продължим да изброяваме още много такива въпроси, които всеки един българин в чужбина би попитал, ако успее по някакъв начин да научи за този таен съвет!

Очакваме да получим в рамките на законовия 14-дневен по Закон за достъп до обществена информация копия от всички документи, протоколи и записи със срещите до днес.

Ако желаете да подкрепите искането за НЕЗАБАВНО ЗАКРИВАНЕ на този НЕлегитимен “консултативен“ съвет от 55 човека, „консултиращи“ Агенция с 25 човека персонал и предлагащи изменения в Закон, които от 15 години е само на хартия, линка за да се подпишете е ТУК. Интересно е също предложението на тези „консултанти“, а именно предвидените в закона 9 човека съвет да бъдат увеличени на 90 човека?!

Затова дали е съгласна диаспората да се направи още една преграда между нея и държавата е редно да бъде попитана. Дали държавата в лицето на ДАБЧ попита някого?

Предишни публикации по темата:
1. СКАНДАЛ, КАК СЕ ТВОРЯТ ЗАКОНИ ЗА ЕМИГРАНТИТЕ НА ТЪМНО!
2. #КОЙ СЕ НАТИСКА за НС на БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА !?

Докато всички чакаме, може да прочетете едно интересно интервю с г-н Вангелов, минути преди да стане Председател на Агенцията на страниците на EuroChicago.com и да коментираме. До колко и каква промяната е настъпила за тази една година. Прочетете статията ТУК. Обърнете внимание на последния дванадесети въпрос цитираме го дословно:
Въпрос: Трябва ли ДАБЧ да се трансформира в Министерство за българите в чужбина?
Отговор: Да, това е толкова естествено и логично, защото извън границите на България живеят милиони етнически българи и български граждани.

Коментирайте какво е вашето мнение по всичките тези въпроси!

P.S. Продължение на темата четете тук: “конСУЛТАНтите на ДАБЧ

 

П.Анастасов
BulgariaPress.com

2 Comments

  1. Изпратеното писмо в петък 12-ти февруари със Заявлението за достъп до обществена информация, нямаше как да бъде пренебрегнато. Все пак нарушаването на закона е подсъдимо. И така днес в сайтът на ДАБЧ НАЙ-ПОСЛЕ се появи ЧАСТ от информацията, написна и оформена в цяла една страница. Общи приказки за замазване на очи…

    Появи се списък на този НЕлегитимен съвет.

    Естествено, друго нищо не се казва, защото цялата им дейност до сега за 4 заседания е просто един фарс в стил трагико-комедия или по-кратко ЦИРК. Очакваме да видим протоколите на заседанията, броя на участвалите и записите.

    Погледнете сайта на ДАБЧ за да прочетете списъка! Очакваме да коментирате, кого от “консултантите” познавате и мнението ви относно този театър!
    http://www.aba.government.bg/?lshow=3

  2. Половината от “избраните” “консултанти” са ВОС активисти!
    Погледнете приложения файл! В понеделник изтича двуседмичния срок на отправеното по Закона за достъп до обществена информация питане. Да видим ДАБЧ, ще публикуват ли информация отностно всичко свързано с този Конксултативен съвет до днес или ще продължим по събеден път!
    https://drive.google.com/file/d/0B6lYN6mZdvyFSzhSREpBVllqWUU/view?usp=sharing

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*

Послено от !ИЗБРАНО