СИСТЕМИ ЗА СНЕГОТОПЕНЕ

от

Това е мечта за едни и незабележимо ежедневие за други.

Какво представляват системите за снеготопени и кои са най-често използваните по света?

Докато в родния ми град съществуват улици без асфалт, без тротоари, без кофи за боклук, без канализация и водопровод, в подобни него малки градове по света стават „странни“ неща, за които на обикновения мой градски ще му е трудно да осъзнае имайки предвид току що описаната ситуацията в която живее. В тези малки градчета , малките деца тичат на воля по чистите тротоари и улици в най-големия сняг и едва ли осъзнават, че направеното от техните родители е уникално и в света има още много места като моя роден град, едва ли.

Над 30 години хората по света ползват геотермалната енергия освен за отопление на дома и офиса, за производства на електроенергия и за различни други приложения. Едно от тях е СИСТЕМИ ЗА СНЕГОТОПЕНЕ ! Тук моя градски, ще започне да гледа умно и задълбочено, но въпреки че знам, че съм го загубил вече духом в разговора, ще продължа в риска да стане монолог.

Колко видове такива системи има?…

Системи за снеготопене със геотермална енергия и не само. В промишленото производство голяма част от предприятията и фабриките ползват охладителни системи и прочие за намаляване на температурата в различни промишлени процеси. Тази отделена затоплена вода, както и онази затопляна от недрата на земята са впрегнати в реализирането на една прекрасна идея. Справянето на проблема със снегопочистването. А на местата, които няма нито един от двата източника на безплатна енергия бизнеса, градската управа и населението са приели, че дори и срещу заплащане на разхода за енергия, тези системи си заслужават заради безопасността на движение по пътищата, както и спестяват от друга страна средства за самия процес на снегопочистване. Освен с  топла вода, възможни са и други системи за подгряване на тротоарите и алеи чрез слънчева енергия или с отопление подобно на подовото у дома.

Да покажем малко от тези проекти. Един о първите е от преди 27 години в градчето Холанд, Мичиган – САЩ. То е с население малко над 30 000 души и площ 45 кв.км. Още през далечната 1988 общинската управа е поставила под асфалта и тротоарите тръби с вода подгрявана с геотермална енергия. Повече от 27 години проблема със снега е решен. Улиците и тротоарите в централната част са винаги почистени. И днес е отново ред на смяна на тръбите с нови, но от управата на града се надяват новите да издържат над 100 години живот. Доволни от вече изпитаната технология, подмяната тече с пълна сила.

1988-Holland-Michigan-USA

Друг пример от преди 7 години е град Рейкявик. Въпреки, че е столица и с население малко над  120 000 души и площ около 270 кв.км, градът е все пак с нищожни размери  и население в сравнение с другите столици в Европа. Към днешна дата Исландия има цели шест централи за геотермална енергия. Тук тръби с вода са вградена в тротоарите и по пътищата и са затопляни с геотермална енергия също.

2008-Reykjavik-Iceland-1

2008-Reykjavik-Iceland-2

Системи за топене на сняг чрез нагреватели на електрическа енергия. Този система е доста по-гъвкава от системата с вода и е за предпочитане при по сложни терени, стълбища, наклонени повърхности. Тя се налага и като алтернатива в населените места, в които няма източници на геотермална енергия.

Ето една система от този тип инсталирана на тротоарите на град  Оак Гроув, Мисури – САЩ. Той също е малко населено място със едва 8 000 жители и 16 кв.км. площ.

Oak-Grove-USA-1

Oak-Grove-USA-2

Освен спестените средства от снегопочистването, тези системи премахват и обледяването, което е причина най-често за катастрофи и травми на пешеходците… Незная кога, дали в този живот или не, но надеждата не трябва да умира. Все някой ден и в родния ми град ще се появи такова чудо…

А до тогава си остава изпитаната технология, кал не замръзва лесно!

 

3 Comments

  1. Здравейте,
    За всичко сте прав – с изключение на това, че в България няма такива системи.
    Има изградени на много обществени обекти – mетро станции, подлези, подходи, инвалидни рампи, тротоари и мнооого други. Друг е въпроса кога и дали ги пускат – все пак електричеството струва пари.
    Готови сме да споделим 15 годишния си опит с Вас и да предоставим снимки на реално работещи системи (или погледнете в сайта ни) http://www.iceguard.bg
    Поздрави

  2. Г-н Петров, благодарим за полезната информация. Хубаво е, че има и в България такива системи и фирми като вашите, работещи в тази сфера. До днес обаче нашите скромни наблюдения просто не бяха попадали на такава дейност в родината. Ще се радваме да споделим повече информация и с ваша помощ разбира се. Добавихме линк, към сайта Ви, за да могат хората да Ви намират по-лесно. Успех и до скоро.

  3. Чудесно е, че и в България има мислещи в тази посока хора. Но от снимковия материал на сайта на фирмата останах с впечатление, че от технологията се ползват няколко институции. И аз тръпна в очакване да стигне до моят блок:))Заплатено от общината!

Вашият коментар

Вашият имейл няма да се публикува.

*